Csóka Szilárd Zsolt kiállítása nyílik meg a Bernády Házban

Antal Erika 2018. március 09., 13:48

Több sikeres egyéni tárlat után szülővárosában is újra közönség elé lép a fiatal festőművész, Csóka Szilárd Zsolt. Kiállítása a Bernády Házban nyílik meg március 9-én, pénteken 17 órakor.

Forrás: Csóka Szilárd Zsolt

Az idén 30. évébe lépő alkotó, akinek munkáiból az utóbbi hónapokban, hetekben Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában láthattak válogatást a művészetkedvelők, így vall festészete világáról:

A valóság nemcsak önmagában érdemes a megismerésre, azon túl, hogy érezve és értelmezve helyet/helyeket lehet keresni benne, amely hely határai pontosan a megismerés által tovább tágíthatók. Végtelennek képzeljük világunkat, merthogy végét nem találtuk eddig. Nyomasztó egy érzés magunkat ezzel a léptékkel mérni, mégis újabb végteleneket nyitunk – ilyen végteleneket próbálok én is nyitni a festményeim felületén, keresve a további lehetőségeket.

Legutóbb Csíkszeredában állított ki a művész, ahol Túros Eszter művészettörténész így jellemezte:

„Csóka Szilárd Zsolt festői mélységeit, sorozatszerűen formálódó képtereit, az otthonosságig ismételt képtárgyait a sötétség anyagszerűsége, a festői színtörténések, tükröződések, a változó perspektívák teszik sajátossá.

A metafizikus festészethez, absztrakt expresszionizmushoz közelítő tájképein már-már szürreális terek képződnek a festékfoltok, a változó intenzitású gesztusok, nyomok egymásnak feszüléseiből, oldásaiból és kötéseiből, a különböző vastagságú festékrétegek dinamikus egymásra hatásából, amelyek hol hívogatóan lágy harmóniába simulnak, hol pedig a heves gesztusokból, illetve az eltérő festői technikákból adódó fragmentáltságot eredményeznek.

A marosvásárhelyi megnyitón a művész munkásságát Ungvári-Zrínyi Kata műkritikus méltatja.