Diszkriminatív béremelés?

Széchely István 2018. március 12., 08:38

Nem lesz utánpótlás, a vonzóbb bérek miatt az asszisztensek kórházi állást keresnek, és rendelők zárhatnak be, ha bevezetik az egészségügyben a márciustól tervezett béremelést, és azt valahogyan nem terjesztik ki a háziorvosi rendelőkre – véli a Háziorvosok Hargita Megyei Szövetségének vezetője.

Rendelők bezárását eredményezheti, hogy a háziorvosokat és asszisztenseiket „kifelejtették” a béremelésből. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Oda jutottunk, hogy a rendelőnek átutalt teljes havi költségvetés sok esetben a kórházakban dolgozó orvoskollégák fizetésalapját sem éri el. És ebből a pénzből kell a rendelőt fenntartani, fizetéseket adni. El lehet képzelni, milyen óriási negatív diszkrimináció ez” – fogalmazott Soós-Szabó Klára a kórházakban dolgozó orvosok és asszisztensek esetében márciustól tervezett fizetésemeléssel kapcsolatban, amely miatt bérszakadék alakulhat ki az egészségügyi rendszerben.

A 2022-re tervezett, fokozatosan történő béremelések előrehozott bevezetését Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelentette be februárban, kifejtve, hogy az intézkedés értelmében az orvosok és asszisztensek alapfizetése a januárihoz képest 70-től 173 százalékig terjedő mértékben nő majd. A béremelést február utolsó napján Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is megerősítette, bejelentve, hogy

március elsejétől minden orvos és asszisztens fizetése a 2022-re előirányzott szintre nő, így egy eddig 4000 lejt keresett főorvosnak 15 ezer lejre emelkedik a bére.

„Nagy bajok lesznek”

A béremelés az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló orvosi rendelőkben dolgozókra, így a háziorvosokra és asszisztenseikre nem vonatkozik. „Nagy bajok lesznek, mert nagyon sok rendelő kénytelen lesz bezárni, az alkalmazottakat sem fogjuk tudni megtartani, és

az ágazatba nem fognak jönni, már nincs utánpótlás.

A családorvosok átlagéletkora megközelíti a hatvan évet, néhány éven belül háromnegyedük nyugdíjba tud menni – ilyen körülmények közt nem is akar majd dolgozni –, és akkor mit fognak csinálni?” – tette fel a kérdést a háziorvosi szövetség megyei vezetője. Soós-Szabó Klára a béregyenlőtlenségekkel kapcsolatban példákat is felhozott.

Egy utolsóéves rezidens orvos havi fizetése annyi, mint sok háziorvosi rendelő havi finanszírozása.

A megyei egészségbiztosítási pénztárnál egy sofőr 2000 lejt keres, miközben a háziorvosoknak a fenntartási költségek kiegyenlítése után 2000–3000 lejük marad saját fizetésükre, asszisztensük pedig ennél is kevesebbet keres – sorolta a gyakorlati példákat. Kérdésünkre azt is hozzáfűzte, hogy a kedvezőbb bérezés miatt

már elkezdődött a háziorvosi rendelőkben dolgozó asszisztensek elvándorlása a kórházakba,

Csíkszeredában már van olyan asszisztens, aki felmondott a háziorvosnál, mert meghirdettek egy megüresedett állást a kórházban.

A finanszírozásnövelés csak látszólagos

Soós-Szabó Klára elmondta, hogy bár a rendelők éves finanszírozását szabályozó, áprilistól életbe lépő új keretszerződés mintegy 17 százalékkal nagyobb pénzkeretet biztosít számukra, ez a pénz gyakorlatilag eltűnik, mert a tavalyi minimálbér-emelés miatt nőttek az árak, ráadásul az adókat is megemelték az egyéni vállalkozók (PFA-k) esetében, márpedig a háziorvosok többsége ebben a vállalkozási formában működteti rendelőjét.

{A}

Az érdekvédelmi tömörülés megyei vezetője szerint az egészségügyi alapellátási rendszerben tapasztalható elégedetlenséget csak az általuk nyújtott szolgáltatások finanszírozásának növelésével oldhatná fel az egészségügyi minisztérium, hogy ne alakuljon ki még nagyobb bérszakadék a kórházakban, illetve a háziorvosi rendelőkben dolgozó orvosok és asszisztensek között.

Még nincs új bérrács

A két miniszteri bejelentés ellenére egyelőre a kórházakban sem tudnak semmi biztosat a márciustól tervezett béremelésről. Mint azt Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, nem számolták még ki az új bérrács szerinti béreket, ugyanis az intézkedés bevezetéséről egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. A törvény alkalmazási normái még nem jelentek meg, igaz, a márciusi béreket csak áprilisban kapják meg az alkalmazottak – közölte Lukács Antal. Hozzáfűzte, mivel a kórházi szolgáltatások ára nem változott, a márciusban véget érő költségvetési év pénzkerete nem ad lehetőséget a béremelésekre, így szerinte a minisztériumnak külső forrásból kell biztosítania a többletköltségek finanszírozását, de még

valószínűbb, hogy csak áprilistól, az új keretszerződések életbe lépésétől vezetik be a béremelést.

A székelyudvarhelyi kórházban idén még csak az év elején kellett újraszámolni a fizetéseket, a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottakra történő átruházása után elrendelt 25 százalékos béremelések, továbbá az ebédjegyek értékének fizetésekbe történő beágyazása miatt – tájékoztatott a kórházigazgató.