Helyi beszállítóktól jöhet a gyümölcs a következő tanévtől az ingyentízórai mellé

Barabás Hajnal , Bíró Blanka 2018. március 09., 10:04

Nagyobb eséllyel jutnak friss élelmiszerhez a diákok az iskolaitízórai-program módosítása nyomán, a továbbiakban ugyanis helyi szinten is lebonyolíthatják a licitet. A tanulók ősztől mindenképpen hozzájuthatnak a gyümölcshöz a tej és a kifli mellett.

Alma, körte, szőlő járhat a tej-kifli mellé ősztől Fotó: Pixabay.com

Hatékonynak és előremutatónak tartják a székelyföldi megyei önkormányzatok illetékesei az iskolaitízórai-programra vonatkozó szabályzat módosítását, amelynek egyik legfontosabb előírása, hogy

a továbbiakban immár nem csak a megyei, hanem a helyi tanácsok is lebonyolíthatják az élelmiszerek beszerzésére vonatkozó közbeszerzést.

Ez egyrészt költséghatékonyabb is lehet, ami pedig ennél is fontosabb, hogy végre kiküszöbölhetik azt a gyakori problémát, hogy a megyei szinten nyertes cég az ország távoli részéből szállítja a tej- és péktermékeket. Ha a helyi önkormányzatok vállalják, hogy lebonyolítják az eljárást, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermekek minden nap friss, helyi termékeket kapnak, ami azért is lényeges, mert egy másik módosítás értelmében

a diákok asztalára a továbbiakban a tej és a kifli mellé gyümölcs vagy zöldség is kerül.

A Kovászna megyei tanács mindenképpen támogatja, hogy a licittel járó feladatokat vegyék át a helyi önkormányzatok – nyilatkozta lapunknak Henning László, az intézmény alelnöke. Rámutatott: amint a Klaus Johannis államfő által már kihirdetett törvénymódosítás megjelenik a Hivatalos Közlönyben,

átiratban tájékoztatják a lehetőségről a települések vezetőit, akiket arra kérnek, hogy megadott határidőn belül döntsék el, vállalják-e a program lebonyolítását, vagy azt továbbra is a megyei önkormányzatra bízzák.

Henning szerint mindenképpen előnyösebb lenne helyben megszervezni, mert az felgyorsítaná a procedúrát. A megyei tanács alelnöke emlékeztetett: néhány éve még így működött a program, de egy törvénymódosítással minden feladatot a megyei önkormányzatoknak adtak át.

Hargita megyei lehetőségek

A Hargita megyei diákok ősztől, a 2018/2019-es tanév elejétől számíthatnak arra, hogy a tej és kifli mellett gyümölcsöt is kapnak – nyilatkozta Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki azt is közölte, hogy a három termékre egyszerre bonyolítják le a közbeszerzést.

Alma, körte vagy szőlő szétosztását fontolgatjuk, a vonatkozó tanácshatározat jóváhagyása a márciusi tanácsülésen lesz esedékes

– közölte. Borboly azt is elmondta: a helyi vállalkozóknak nagy segítséget jelent, hogy immár helyben is le lehet bonyolítani a licitet, hiszen így nem kell olyan nagy mennyiségben vásárolni, mint megyei szinten. „Ha a helyi vállalkozók szállítják minden településen a tejet, a kiflit és a gyümölcsöt a gyerekek részére, az nagyobb garanciát jelentene arra, hogy a diákok friss termékhez jutnak” – érvelt Borboly.

Az iskolaitízórai-programra vonatkozó előírásokat az EU-s irányelveknek megfelelően módosították. A Klaus Johannis államfő által hétfőn kihirdetett, a 2017/13-as kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabály értelmében Románia csatlakozik az Európai Unió iskolaprogramjához, ennek nyomán a gyermekek a tej- és péktermékek mellett friss gyümölcsöt vagy zöldséget is fognak kapni. A vonatkozó uniós irányelv egyébként magyarázat nélkül tér ki külön a banánra mint a diákoknak adható élelmiszerre, ugyanakkor helyi szinten döntenek arról, hogy mi kerül a gyermekek asztalára.