A borszéki kislány látásáért adakoztak

Baricz-Tamás Imola 2018. március 07., 14:14

A borszéki Lucaci Szendike látásáért küzd a család, folyamatosan vizsgálatokra, műtétekre viszik a szülők az alig hatéves kislányt. Nemrég tértek haza Debrecenből, az édesanyával, Bajkó Mónikával beszélgettünk, aki hálásan köszöni a gyergyószékieknek, hogy nehézségükben segítenek.

Műtét után. Lucaci Szendike kezelésére továbbra is gyűjtenek Fotó: Bajkó Mónika

Lucaci Szendikénél több mint három évvel ezelőtt fedezték fel a betegséget. Debrecenben ekkor a bal szemét távolították el, mivel rosszindulatú daganatot, retinablastomát diagnosztizáltak, utána pedig többször kapott sugár- és kemoterápiás kezelést. Azóta folyamatosan ellenőrzésekre, kezelésekre járnak Kolozsvárra, Debrecenbe és Marosvásárhelyre.

Újra az a hat hét

A kislány szemfájdalomra panaszkodott tavaly karácsony előtt, és a jobb szemében is felfedezték a rosszindulatú daganatot. A január 9-i műtét után február 27-én felülvizsgálatra vitték a kislányt Debrecenbe. „Legutóbb ellenőrzésre vittük Szendikét, és újra műtét lett a vége, ekkor derült ki, hogy a daganat maradt, amit kezeltek a műtét során, viszont a hat hét alatt nem nőtt, ami ebben az esetben jó. Ez egy nagyobb beavatkozás volt, mint a múltkori. Ami sajnálatos, hogy újra jön az a hat hét, amit ki kell várni, majd újra altatás és kezelés következik. Reménykedünk, hogy ezekkel a beavatkozásokkal megállítják a daganat növekedését, nem szeretnénk, ha újra kemoterápiát kapna” – mondta Szendike édesanyja.

Nincs lemaradva a társaitól 

Az édesanya beszámolt arról is, hogy jelenleg a kislány jól érzi magát, vidáman játszik otthon. A szakemberek folyamatosan felmérik a tudását, hogy értelmi fejlődése hol tart. „Nagy öröm számomra, hogy

jó eredményei vannak, nincs lemaradva társaitól, sőt ismeri a betűket, rengeteg mesét olvasok neki, játszunk sokat, és már a számok összeadása, kivonása sem idegen számára.

Most egyáltalán nem mehet óvodába, nagyon kell vigyázni rá” – mondta az édesanya. Hozzátette, vannak nagyon nehéz napok, de mindig igyekeznek Szendike édesapjával, hogy minden jó legyen. Szerencsére jól visel minden beavatkozást a vidám kislány, aki néha a szüleinek erőt ad a továbblépéshez.

„Bízik abban, hogy minden jó lesz, elfogadta, hogy az egyik szemecskéje hiányzik, és reméli, hogy a másik nem betegedik meg annyira, hogy azt is ki kelljen venni” – mondta az édesanya. Hozzátette:

mindenfelé érdeklődnek, hogy mit tehetnek még, hová vihetnék a kislányt, hogy megmentsék a látását, mert nehéz azzal a gondolattal élni, hogy a kislány másik szemét is ki kell operálni.

Gyergyószékiek is támogatják a kislányt

A kezelések jelentős összegbe kerülnek, ami meghaladja a család lehetőségeit, segítségre van szükségük. Amint az anyuka mondta,

nagyon sok segítőkész emberrel találkozott az elmúlt időszakban.

A borszékiek mellett a Budapesten élő Szerekován János operaénekes és az ő ismerősei is összefogtak, hogy támogassák a családot. Jótékonysági hangversenyre készülnek, március 18-án Budapesten szervezik meg az eseményt.

Gyergyószéken is segítőkész emberek fogtak össze, hogy a kislány kezelési költségeibe támogatást nyújtsanak, az Inter Gyergyó március 3-i, Szárhegyen rendezett kupameccsén is a Szendike javára gyűlt az adomány, ugyanis a teremfocicsapat szinte minden hazai környezetben játszott mérkőzésén adományokat gyűjt belépő fejében. Ezúttal 675 lejjel segíthettek a kislánynak.

A Salamon Ernő Gimnázium diákjai, tanárai sem zárkóznak el a segítségnyújtástól. A gimnázium egyik borszéki diákja hívta fel a figyelmet a kis Szendike esetére, és az összegyűlt 2045 lejt kedden adták át az édesanyának.

Az anyuka ezúttal hálásan köszöni, hogy eddig is mellettük voltak, anyagiakkal is segítettek, de tudja, hogy

a további kezelések is jelentős összegekbe fognak kerülni, nehéz időszak előtt állnak,

és ehhez kér további támogatást. Az S.O.S. Család Szendikéért! Facebook-oldalon folyamatosan hírt adnak a kislány hogylétéről, a gyógyulásáért szervezett rendezvényekről.

Pénzösszegeket utalni lehet a következő számlaszámokra:

Szerekován János HU33 1070 0543 5611 2733 5110 0005 GIRO.10700543-56112733-51100005
BIC: CIBHHUHB
Bajkó Mónika RO96 RNCB 0153 1167 2934 0001 BCR Borsec