Ezereurós támogatás, de elméletileg sokkal többet fog keresni rajta

Kosztolányi Kata 2018. március 06., 09:20

Három udvarhelyszéki kedvezményezettje is van a MOL Románia Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű programjának. Az elbírásnál fontos szempont volt a motivációs levél – a homoródszentpáli támogatottnak valószínűleg ezzel nem volt gondja. Nyert, és most vele becsültük fel a költségeket.

Iskolától a vizsgáig. Támogatással az anyagi tehertől meg lehet szabadulni. Illusztráció Fotó: Pinti Attila

A társadalmi felelősségvállalás eme módja olyan hátrányos helyzetű, 17 és 25 év közötti fiataloknak biztosítja a B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének költségeit, akiknek – mint András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője fogalmazott – „a jogosítvány hasznos lehet a munkavállalásnál, amikor az feltétel vagy előny, illetve olyanoknak is, akik már dolgoznak és munkaköri teendőik ellátását segítené”. A programra idén 75 ezer lejt irányzott elő a MOL, a támogatást nemsokára folyósítják.

A nyolcvannyolc pályázóból végül negyvenet választottak ki.

„Az elbírásnál fontos szempont volt az illető motivációs levele, amelyben kifejtette, miért van erre szüksége, és az ajánló személy vagy szervezet levele, a támogató nyilatkozata, miszerint vállalja, hogy odafigyel a beiratkozásra és az iskola elvégzésére. A felhívást igyekeztünk meghirdetni minden rendelkezésünkre álló csatornán, a sajtóban, egyesületeknél, amelyek hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak, de arra is van példa, hogy a korábbi pályázók továbbítják környezetükben” – tájékoztatott András Imre.

A támogatások folyósítása márciusban kezdődik, az orvosi vizsgálatokat fedező részlettel, majd a tanfolyam díját utalják, amint megtörtént a beiratkozás március 31-éig.

Zsebből nem futná

Udvarhelyszékről egy székelyudvarhelyi, egy bögözi és egy homoródszentpáli fiatalember részesül a támogatásban. Utóbbit sikerült is elérnünk telefonon. Gábos Attila húszéves, Székelyudvarhelyen dolgozik betonkeverő gépen, és ahhoz, hogy szállíthassa is, szükségét látta egy CE kategóriás gépjárművezetői engedély megszerzésének.

{A}

„A Székelyhonon olvastam egy cikket januárban, úgy kerestem rá. Személyautóra már majdnem három éve megvan a jogsim, de a nagy kocsira elég sokba kerül. A Gas Tourstól kértem árajánlatot, eszerint

2100 lej maga a tandíj, és legalább ennyi még a professzionális engedély kiváltása. Az orvosi és pszichológiai vizsga még 200 lej, szóval szinte 5000 lejbe fog kijönni”

– nyilatkozta a kedvezményezett, akit a helyi tiszteletes patronál. Tervei szerint áprilisban járná ki az iskolát, és mihamarabb vizsgázna, hogy a megvalósításra kijelölt október 29-ei határidőt teljesíthesse.