Betölteni Verestóy Attila helyét: tisztújítást szervez az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete

Fülöp-Székely Botond 2018. március 01., 16:26

Bíró Barna Botondot, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetőjét bízta meg a szövetség felsővezetése, hogy ideiglenesen, az április közepére tervezett tisztújító küldöttgyűlésig vezesse a területi szervezetet.

Bíró Barna Botond. Április 19-re tűzték ki a területi RMDSZ tisztújító küldöttgyűlését Fotó: Barabás Ákos

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint a párt több felső vezetője az elmúlt pénteken járt udvarhelyszéken: a helyi szövetségi tisztségviselőkkel konzultálva Bíró Barna Botondot bízták meg a területi szervezet vezetésével – hangzott el csütörtökön az udvarhelyszéki RMDSZ ideiglenes vezetője által tartott sajtótájékoztatón. Bíró rámutatott, megbízatása szerdától vált hivatalossá és két hónapig érvényes.

A területi elnökséggel egyeztetve úgy döntöttek, hogy április 19-én tartanak tisztújító küldöttgyűlést, amelyen az elhunyt Verestóy Attila utódját nevezik ki.

Éppen azért, hogy legitim legyen az ott megszülető döntés,

több helyi szervezetben is tisztújítást kell tartani – Szentegyházán, Székelykeresztúron, Siménfalván, Parajdon, Korondon, Homoródszentmártonban, Homoródalmáson és Lövétén –, ami március 28-ig kell megtörténjen.

Székelyudvarhelyen különleges helyzet állt elő, itt ugyanis újjá kell alakítani a szervezetet. A területi alakulat tisztújítójára április 12-ig kell nevesíteni a küldötteket. Ide 227 személyt várnak.

Szintén a legutóbb említett dátumig – déli 12 óráig – lehet jelezni, ha valaki indulna a széki elnöki címért.

A választás előkészítési bizottságban Bokor Sándor, parajdi polgármester, Arros Orsolya, a szövetség nőszervezetének képviselője és Antal Lóránt, majdani szenátor vesznek részt.

Az udvarhelyi szervezetről

A legtöbb, azaz 29 küldöttje Székelyudvarhelynek lesz a területi tisztújító közgyűlésen, ezért is fontos a helyi szervezet mielőbbi újjáalakítása, amelynek érdekében április 12-én tartanak közgyűlést.

2016 óta nem működött a szervezet, és nem tudták újjáalakítani azok, akiket megbíztak ezzel

– magyarázta Bíró. Hangsúlyozta, a hosszú kihagyás miatt

jelenleg nem tudni, hogy pontosan hány tagja is van a szervezetnek.

Éppen ezért fontos, hogy az érdekképviseleti igazolvánnyal rendelkező szövetségi tagok március 28-ig aktualizálják tagságukat. Ezt az udvarhelyszéki RMDSZ városházán lévő irodájában tehetik meg. Az említett dátumig új tagok belépését is szorgalmazzák. Akik ezt megteszik, azok részt vehetnek az április 12-ei közgyűlésen.

A helyi szervezet elnöki tisztségére jelentkezők egyebek mellett saját programjukat is be kell mutassák, valamint ötven támogatói aláírást kell gyűjtsenek a helyi RMDSZ tagoktól. A dokumentációt március 28-ig kell leadni.

A választást előkészítő bizottságot Benedek Árpád Csaba, önkormányzati frakcióvezető, valamint Arros Orsolya és Antal Lóránt alkotják. Egyébkét a városi szervezet esetében az alapszabályzatot is módosítani fogják – tette hozzá Bíró.

Újságírói kérdésre válaszolva Bíró hangsúlyozta, hogy ha az udvarhelyszéki RMDSZ-es tisztségviselők támogatják ebben, akkor ő maga is pályázni fog a területi szervezet elnöki tisztségére. Arról nem mondott konkrétumokat, hogy rajta kívül hányan szeretnének indulni a tisztségért, az azonban sejthető, hogy lesznek ellenfelei. Annyit közölt, hogy az új vezető nem szabad csupán funkcióban gondolkodjon, hiszen nehéz lesz pótolni az elhunyt Verestóy Attilát, mindenképp csapatmunkára van szükség.