Sapientiás nyílt napok meglepetéssel

Molnár Rajmond 2018. február 27., 14:25

Légy egy napra egyetemista! címmel szervez ismét nyílt napokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara március folyamán. Céljuk, hogy az érdeklődő középiskolások megtapasztalják az egyetemi hangulatot, megismerjék a felsőoktatási intézmény működését.

Erdély-szerte minden középiskolából várják a majdani egyetemi hallgatókat

A nyílt napokkal kapcsolatos fontosabb információkat kedden sajtótájékoztatón ismertették. Pap Levente dékánhelyettes elmondta, céljuk lehetőséget teremteni a középiskolás, főként érettségi vizsga előtt álló diákok számára, hogy betekintést nyerjenek az egyetem működésébe, a képzési kínálatunkba és a diákéletbe.

Fontosnak tartjuk, hogy mindezekről – amellett, hogy ismerősök által, illetve különböző kommunikációs eszközökön keresztül tájékozódnak – személyes tapasztalatot is szerezzenek a diákok. Mivel az eseményen a hallgatók és tanárok nagy része is részt vesz, ezért a diákoknak lehetőségük lesz személyesen is feltenni kérdéseiket

– fejtette ki. Három időpontot jelöltek ki a nyílt napok számára: március 9–10., péntek és szombat, illetve március 23., péntek.

A nyílt napok alatt szakmai programokat szerveznek, amely révén lehetőséget biztosítanak a részvevőknek, hogy megismerkedjenek az egyetemi szakokkal, jobban belelássanak egy-egy tudományterületbe. Emellett egyetemi kampusztúrát is szerveznek, így a diákok betekintést nyerhetnek a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló termekbe (mérnöki, illetve informatika laborokba, a multimédia terembe, valamint a stúdióba). Ezen kívül, megismerhetik a Hallgatói Önkormányzat működését, tevékenységét; körülnézhetnek az egyetemi könyvtárban, valamint a bentlakásban is.

Csíki Adél, a felsőoktatási intézmény PR felelőse kiemelte, a szakmai programok mellett idén „egy kis meglepetéssel is készültek”, hiszen március 9–10-én az egyetem vendége lesz Dezső Bence sepsiszentgyörgyi születésű vlogger, akinek a Youtube videómegosztó portálon több mint 350 ezer követője van. A fiatal vlogger a karrierjéről tart előadást, hogy hogyan is került be Magyarország legismertebb Youtube-vloggerei körébe.

„Mivel az egyetemünk is működtet egy Sapiophile nevű vlogot, ezért az idei nyílt napjainkon az idelátogatók megismerkedhetnek a Sapientián oktató vloggereinkkel is. Minden tudományterületet egy-egy oktató képvisel, így a nézőknek ismerős lehet Mara Gyöngyvér, aki a mérnöki tudományterületet képviseli, Tánczos Levente-József oktató, aki a gazdasági területen osztja meg gondolatait. A társadalomtudományokat Gergely Orsolya képviseli, illetve a bölcsészet iránt érdeklődők sem maradnak tartalom nélkül, hiszen Prohászka-Rád Boróka készít vlog tartalmakat” – tette hozzá.

Még lehet jelentkezni

Az eddigi bejelentkezéseket figyelembe véve, több mint 650 érdeklődő iskolás van a három napra. Egész Erdélyből várják látogatókat, így Nagyváradtól Brassóig sok szakközépiskola és elméleti középiskola diákja lesz egy napra egyetemista – fogalmazott Csíki Adél, hozzátéve, hogy további iskolák jelentkezését is várják. Bejelentkezni a 0722-543022-es telefonszámon, vagy a csikiadel@sapientia.ro e-mail címen, illetve az egyetem honlapján található űrlapon lehet.