Berlinale 2018 – Válogatás a Generációk szekció rövidfilmjeiből

Bács Béla János 2018. február 24., 19:13

A Generációk szekció 1978-tól szerves része a Berlinale filmfesztiválnak. Az itt vetített filmek legfeljebb 20 percesek lehetnek a szabályzat szerint.

A Generáció szekcióban játszott rövidfilmek néhány szereplője és rendezője. A jövőt (is) látjuk Fotó: Bács Béla János

Brottas (Birkozás) – Svédország, 2018, Julia Thelin filmje

Birkózásban az edző által is nagyra becsült sikereket ér el a két svédországi kislány, de a küzdelem, melyet a barátságuk érdekében kell megvívniuk ennél sokkal nehezebbnek bizonyul.

A néző számára nem derül ki a konfliktus oka és annak természete, de annak súlyát nagyszerűen közvetíti a film.

A vetítést követő kérdezz-felekben kiderült, hogy a lányok a filmben játszott szerepük megfelelő alakításának érdekében tanultak meg birkózni.

Az első birodalmi kancellár Otto von Bismarck emlékére állított szoborcsoport. Háttérben a Győzelmi oszlop, a berliniek Goldelse-nek becézik (Arany Lizzi) Fotó: Bács Béla János

Cena D'aragoste (Vacsorara homár) – 2017-es amerikai olasz koprodukció Gregorio Franchetti rendezésében

A film azt a konfliktus-potenciállal rendelkező teret villantja föl, melyben

eltérő anyagi háttérrel rendelkező gyerekek keresik az elfogadást és a próbálják szorosabbra fűzni a barátság kötelékeit. Amint várható volt, a siker nem a homáron múlik.

Dussmann, az ötszintes kultúr-áruház. Könyv, zene, film – éjfélig várják a vásárlókat Fotó: Bács Béla János

Hvalagapet – 2017-es norvég film Liss-Anett Steinskog rendezésében

A körülöttük megszűnni látszó világban egy fiú és egy lány az első csókra készülnek. Külső és belső sárkányokkal kell megvívniuk harcukat, mely harc akkor sincs elveszítve ha végül az első csók „csigásra” sikeredik.

A Reichstag és a Brandenburgi kapu között húzódott egykoron a Berlini fal Fotó: Bács Béla János

Snijeg za vodu (Havat víznek) – 2017-es bosnyák brit koprodukció Christopher Villiers rendezésében

Az ostrom alatt tartott Szarajevóban nagy áldás a hó, hiszen a vízszolgáltatás (akár a többi közszolgáltatás) szünetel. A havat a fürdőkádba gyűjtik, de az udvarról azt behozni életveszélyes lehet, az orvlövészek gyereknek sem kegyelmeznek (Az ostrom alatt 1620 gyerek veszítette életét.).

Amilyen mértékben maradt még emberi méltóság az emberekben, olyan mértékben élik át a borzalmakat a frontvonal mindkét oldalán. A fegyver eldördül. 26 éve történt, nem messze tőlünk.

A Potsdam tér. Futurisztikus építkezés az egykori „senkiföldjén”. A fesztivál központja Fotó: Bács Béla János

Toda mi alegria (Minden örömöm) – 2017-es argentin film Micaela Gonzalo rendezésében

Felnőtté válás az élet apró örömeinek ízlelgetése közben. A külvilág felfedezése közben eddig rejtve maradt belső tartalmak kerülhetnek felszínre.

Február 5-én pszichológiai időhatárt lépett át a város történelme. Több idő telt el a fal lebontása óta, mint amennyi ideig az a várost kettészelte. Kövekkel jelölik a helyét az úttesten Fotó: Bács Béla János

A Field Guide to Beeing a 12-Year-Old Girl (12 évés lányok kézikönyve) – 2017-es ausztrál film Tilda Cobham-Hervey rendezésében

12 lány, 12 személyiség. Hétköznapok, játék és tanulás, tervek, álmok. A film ötletforrásként szolgálhatna iskoláinkban.

A szövetségi kancellár hivatala. Formájára való tekintettel, a helyiek mosógépnek nevezik Fotó: Bács Béla János

Twarz (Arc) – 2018-as lengyel film Małgorzata Szumowska rendezésében
Csodálatos ifjú pár, elvágyódás, perspektívák, lázadás és életkedv. De egy pillanat alatt minden megváltozhat. És akkor mivel lesz mérhető a szeretet? Úgy az anyai, mint a korábban örökre szólónak hit lázas szerelem? Képek, hangulatok és életérzések napjaink Lengyelországából.
És végül azt is tisztázni kell még, hogy milyen irányba tekintsen a (beton) Krisztus. Medvegyanú.