A Pro Terra Alapítvány idén is várja a képzőművészeti iskolába készülőket

Baricz-Tamás Imola 2018. február 20., 13:01

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány idén is felkészítőt szervez azon hetedikes és nyolcadikos gyergyószéki diákoknak, akik képzőművészeti középiskolába készülnek. A programfelelősök ezúttal is Szőcs Zsuzsánna és Ferencz Zoltán, és a helyszín sem változott.

Felkészítő a szárhegyi központban. A gyergyószéki gyerekeket idén is várják Fotó: Pro Terra Alapítvány

A Pro Terra Alapítvány partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal támogatók segítségével szervezi meg az idei két hónapos felkészítőt. Március 24-től május 12-ig minden szombaton 11-17 óra között a szárhegyi központban foglalkoznak a gyerekekkel. Az idei alternatív tehetséggondozás nyolc műhelymunkát foglal magába és összesen 16 hetedik-nyolcadikos diák számára ingyenes.

A program célja a gyergyószéki diákok szakszerű felkészítése a művészeti középiskolák kilencedik osztályába, azonosítani a kiemelkedő rajzos-képességgel rendelkező gyermekeket, és lehetőséget teremteni számukra a szakmai fejlődésre.

Mint korábban, idén is szaktanárok vezetik a felkészítőket. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola szaktanára, Fazakas Ildikó festőművész és Siklódy Ferenc grafikus, az udvarhelyi Palló Imre Művészeti Középiskolából Lakatos Gabriella és Török Ferenc fogják vezetni a felkészítőket. Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány vezetője a tervezett témákról is beszélt, mint mondta,

tanulmányrajz, kroki, csendélet, portré, figuratív tér- és emberábrázolás, textúrák, faktúrák, folt, színek művészete szerepel az „órarendben”, különböző grafikai technikák megismerését és kipróbálását is tervezik, a szükséges eszközöket pedig biztosítják a gyerekeknek.

Az idei, második programot a tavaly megszervezett felkészítő sikeressége hívta életre, ugyanis a tavaly felkészített gyerekek egy kivételével a marosvásárhelyi, a csíkszeredai és az udvarhelyi művészeti középiskolákba járnak azóta.

Várják a jelentkezőket

Szőcs Zsuzsánna arra kér mindenkit, hogy ha ismer a környezetében olyan diákot, aki most hetedik vagy nyolcadik osztályos és művészeti középiskolába készül továbbtanulni, értesítse a lehetőségről, mert a programon való részvétel kiváló lehetőség a szakmai fejlődésre. Jelentkezni a 0744-138 720-as telefonon vagy a proterra96@yahoo.com e-mail címen lehet március 18-ig.

Az alapítvány vezetője arról is beszélt, hogy idén is szívesen fogadják a felajánlásokat, a személyi jövedelemadó két százalékát. A Pro Terra Alapítványhoz a tavaly beérkezett összegből eszközöket vásároltak a gyerekek programjaihoz.