Harminc centiméteres hóréteg borította be Csíkszeredát csütörtökön

Iszlai Katalin 2018. február 15., 17:00

A havazás miatt télies körülmények között zajlott a közlekedés csütörtökön a Hargita megyei utak nagy részén, fennakadások és súlyos balesetek azonban nem történtek. Csíkszeredát a helyi meteorológiai állomás reggeli mérése szerint 30 centiméteres hóréteg borította.

Hóeltakarítás a járdákról. Hasznos és fontos jármű Csíkszereda gyalogos övezetein Fotó: Gecse Noémi

Kiadós havazásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés volt érvényben szerdától csütörtökön 11 óráig Hargita megyében, ennek megfelelően szerdán egész nap, illetve csütörtökre virradóra is havazott a megyében. A csíkszeredai meteorológiai állomás ügyeletesének tájékoztatása szerint

csütörtök reggel 7 óra 30 perckor a hargitai megyeszékhelyen már harminc centiméteres hóréteget mértek.

Bár téli körülmények között zajlott a közlekedés, súlyos balesetek nem történtek, az európai és megyei besorolású utak pedig járhatók voltak.

Járható országutak

Cătălin Romanescu, az országos útügy Hargita megyei kirendeltségének igazgatója tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán 36 munkagéppel, 551 tonna só felhasználásával

folyamatosan csúszásmentesítették az országutakat, így azok hajnalban mindenhol járhatók voltak.

Az E578 jelzésű országúton, Csíkszereda–Tusnádfürdő között feketék voltak az utak, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között 2–3 centiméteres hóréteg borította, Gyergyószentmiklós és Maroshévíz között pedig nedves volt az úttest. A 11B jelzésű országúton, Csíkkozmás és a Kászonok között 1 centiméteres hóréteg, a 15-ös országúton Maroshévíz és Borszék között 0–2 centiméteres, a 12C jelzésű országúton Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó között 1–4 centiméteres, a 13B jelzésű országúton Parajd és Gyergyószentmiklós között 0–3 centiméteres, a 12A országút Csíkszereda és Gyimesek közötti részén pedig 0–2 centiméteres volt az úttesten a hóréteg.

Megyei és helyi utak

Fennakadások nem voltak az országutakon, ahogy a megyei utakon sem – tudtuk meg Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálatától. A megyei utakat 21 munkagéppel takarították, és csütörtök délelőttre mindenhol járhatók voltak.

{K1}

Fotó: Gecse Noémi

Csíkszeredában hat munkagéppel csúszásmentesítette az utakat és a járdákat a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft.

Pál Tamás igazgató csütörtök déli érdeklődésünkre elmondta, a főutakat és a mellékutcákat is megtisztították, beszélgetésünkkor pedig a járdák csúszásmentesítésén dolgoztak. Emellett, ha szükség lesz rá,

a délutáni órákban elkezdik a hó elszállítását azokról a városrészekről, ahol ennek mennyisége akadályozza az autós vagy gyalogos forgalmat. Megtudtuk azt is, a havat a Nagyrét utcában üresen álló bekerített – a Dedeman barkácsáruházzal szembeni – területre szállítják.

A kiadós havazás és a téli útviszonyok nem okoztak súlyos közúti baleseteket a megyében, Incze Miklós, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője szerint csak kisebb koccanások történtek.