Változtak a házasságkötéssel járó, „nagy port kavart” költségek

Iszlai Katalin 2018. február 14., 22:00

A csíkszeredai önkormányzati képviselők rendkívüli ülésen határoztak többek között arról, hogy újra ingyenessé teszik a házasságkötést hétköznaponként a Mikó-várban, illetve a Csíki Játékszín nézőtéri helyeinek „minőségbeli felosztását” is felfüggesztették.

A csíkszeredai Mihai Eminescu utca 2-4. számú tömbház. Tervben van a hőszigetelése Fotó: Gecse Noémi

Emellett hét csíkszeredai tömbház hőszigetelésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt is elfogadtak. Szőke Domokos alpolgármester kiemelte, a szerdai rendkívüli ülés legfontosabb témája hét csíkszeredai tömbház hőszigetelésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elfogadása, hiszen február 28-áig adhatják le a pályázatokat a Regionális Operatív Program által támogatott tömbház-hőszigetelési program legutóbbi kiírására.

Tömbházak hőszigetelése

A Mihai Eminescu utca 2-4., Kossuth Lajos utca 46. A/B/C, Testvériség sugárút 13. A/B és 16., Octavian Goga sétány 4. A/B és 2. A/B, illetve a Lendület sétány 10. szám alatti tömbházak hőszigetelése érdekében készült megvalósíthatósági tanulmányok aktualizált változatait fogadták el a szerdai ülésen – esetükben 2014-ben már összeállították a dokumentációkat, amelyeket akkor kedvezőtlenül bíráltak el, így nem nyertek támogatást. A hét tömbház aktualizált dokumentációját tartalmazó pályázatot most ismét benyújtják a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, kedvező döntés esetén a munkálatok jövőben kezdődhetnek el.

{A}

A rendkívüli ülésen emellett arról is szó esett, hogy csökkentik a megrendelt vendégelőadások árait, továbbá

felfüggesztik a Csíki Játékszín nézőtéri helyeinek minőségbeli felosztását,

eddig ugyanis a „jó és kevésbé jó” helyek függvényében változott a jegyek ára. A felfüggesztés oka a közeljövőben bevezetendő elektronikus értékesítő rendszer: Füleki Zoltán alpolgármester kiemelte, már folyamatban van az a közbeszerzési eljárás, amely végén egy internetes jegyeladással foglalkozó oldallal kötnek szerződést. Ezáltal kényelmesebbé szeretnék tenni a jegyvásárlást, az újdonságnak köszönhetően pedig a Csíki Mozi és a Csíki Játékszín előadásaira is belépőt válthatnak a csíkiak a világhálón. Az online vásárlást bonyolította volna a nézőtéri helyek minőségbeli felosztása, ezért törölték el ezt.

Mint ismert, a polgári esküvőket tavaly novembertől már nem a csíkszeredai városházán bonyolítják le, hanem a Mikó-várban,

a költöztetés után pedig nemcsak a helyszín, hanem a házasságkötéssel járó költségek is megváltoztak.

{K1}

Míg a városházán korábban hétköznaponként ingyenes volt, szombatonként pedig 100 lejbe került az esketés, az új helyszínen nőttek az illetékek: kedden és csütörtökön 13 és 14 óra között, illetve pénteken 10 és 13 óra között előre kifizetett 100 lejért lehetett házasodni a Mikó-vár protokolltermében, szombatonként 11–16 óra között pedig 200 lejért. Hétköznaponként az említettektől eltérő időpontokban 200 lejbe került az esketés, szombaton 8–10 és 16–17 óra között pedig már 400 lejbe. Továbbá, ha az ifjú pár nem a Mikó-várban, hanem más, általuk választott helyszínen szeretett volna hivatalosan egybekelni, ezt 500 lejért tehette meg hétköznaponként, szombaton pedig 1000 lejért.

Füleki Zoltán alpolgármester az önkormányzati képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén elmondta,

„nagy port kavart a városban” a házasságkötés helyszínének változtatása és a díjak kiszabása, ezért úgy döntöttek, változtatnak rajta.

Így a továbbiakban hétköznaponként ingyenesen, szombatonként pedig 200 lejért köthetnek házasságot a csíkszeredaiak. Az pedig, ha az ifjú pár nem a Mikó-várban, hanem más, általuk választott helyszínen szeretne egybekelni, a továbbiakban időponttól függetlenül 500 lejbe kerül. Az alpolgármester hozzátette, a kifizetendő összegek a terembérlési és a takarítási, mosogatási díjakat tartalmazták, és ugyanerre fordítják a továbbiakban is a hétvégén, vagy a speciális helyszíneken tartott esketésekből befolyt összegeket is.