Kurázsi mama és gyermekei a színházban

Iszlai Katalin 2018. február 14., 20:21

Egy háromgyerekes édesanya története, aki markotányosnőként a háborúból él – így lehetne röviden összefoglalni a Csíki Játékszín következő előadásának esszenciáját. A Kurázsi mama és gyermekei című darabot február 23-án mutatják be.

Fotó: Gecse Noémi

A Bertolt Brecht emblematikus drámaíró, filozófus tollából származó Kurázsi mama és gyermekei című háborús krónikát a 20. század egyik legjelentősebb drámájának tekintik, Brechtet pedig a múlt századi színház megújítójának. Tőle származnak ugyanis azok a színpadi megoldások, amelyek ráébresztik a nézőt, hogy amit lát, az csupán a valóság elképzelt ábrázolása, nem maga a valóság. Ilyen eszköz például a közönség közvetlen megszólítása vagy a dalbetétek (songok) alkalmazása, így hasonló megoldásokra számíthatnak a nézők – mutatta be a Csíki Játékszín új darabjának szerzőjét Budaházi Attila dramaturg szerdán az intézmény előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón.

{A}

A 2017/18-as színházi évad harmadik nagyszínpadi produkciójának bemutató sajtótájékoztatóján jelen volt még Kányádi Szilárd, a színház megbízott igazgatója, Borsos Kinga aligazgató, Andreea Duță koreográfus, Cristian Rusu jelmez- és díszlettervező, Bene Zoltán zenei vezető és Szabó Enikő színésznő (Kurázsi mama). A darab rendezője, Sorin Militaru azonban egészségügyi okok miatt nem tudott megjelenni. Mint a darabbal kapcsolatban elhangzott, a harmincéves háború eseményeit megidéző történetben Fierling Anna, a markotányosnő a svéd hadsereg oldalán vonul portékákkal megrakott kocsijával. Brechtnek csak ürügyként szolgál a XVII. század nagy vallásháborújának eseménysora, szimbolikus parabolájának középpontjában a második világháború áll, de állhatna bármely más háború is, hiszen a szerző magát az embert és az emberi viszonyok alakulását vizsgálja az értelmetlen küzdelemben, elítélve a háborút.

Fotó: Gecse Noémi

A túlélés különböző formái mutatkoznak meg ebben a mesteri példázatban. A túlélést, mint életvitelt vállaló Kurázsi mamával és a szekerét húzó gyermekeivel minden megtörténik, ami megtörténhet a „szent célért” folyó harminc éves öldöklésben. De a háború soha nem ér véget, ellenkezőleg: a béke az, ami meg-megszakítja a világtörténelemben folytonosan jelen levő hadakozást. Az élettel együtt jár a halál, a halál elfogadásával lehet folytatni az életet.

A Csíki Játékszín társulata február 23-án 19 órától mutatja be a darabot, a premierre a Bánk bán bérlet érvényes.