Tófalviék versenyét elfújta a szél

Székelyhon 2018. február 14., 18:55

Rendkívül hideg időjárás volt a phjongcshangi téli olimpia helyszínein az elmúlt napokban. Változott a helyzet, most már nem az alacsony hőmérséklet nehezíti a sportolók dolgát, hanem az orkán erejű szél, ami miatt el kellett halasztani a női műlesiklást és a biatlonversenyt.

Tófalvi Éva és edzője, Márton Simon. Eddig a hideg okozott gondot, most a szél Fotó: Facebook/Comitetul Olimpic și Sportiv Român

A dél-koreai játékok során talán először van fagypont felett a hőmérséklet, sőt, a Keleti-tenger partján lévő Kangnungban a tíz fokot is megközelíti, ugyanakkor olyan erős szél fúj a városban, hogy például a buszmegállók tábláit, vagy éppen a kordonokat szét kellett szerelni, mert feldöntötte volna azokat. A táblákat aztán a földre fektették, hogy aki a vihar ellenére útnak indul, az lássa, jó helyen várja-e az ötkarikás létesítményekhez tartó buszokat.

A süvítő széllökések olyan erősek, hogy több mobilsátrat megrongáltak, a fák és a közlekedési lámpák látványosan kilengenek.

A járókelőknek táskájukkal vagy kezükkel kell eltakarniuk a szemüket a levegőben kavargó homok és hordalék miatt.

A többi helyszínen, így Phjongcshangban és Dzsongszonban is okozott gondot a szél – szerdán például már a harmadik alpesi lesiklást kellett elnapolni az erős légmozgás miatt –, de ott legfeljebb a rendezést tette lehetetlenné, károkat nem okozott.

Halasztás vihar miatt

„Vihar miatt elhalasztották a női 15 km-es biatlonversenyt, ahol Tófalvi Éva is rajthoz állt volna. Eddig minden nap nagyon hideg volt, erős szél fújt, és ez egyáltalán nem kedvezett a biatlonversenyeknek” – mondta el lapunknak a helyszínen tartózkodó Márton Simon, a romániai biatlon-válogatott edzője.

Mártontól megtudtuk, hogy nehéz, „száraz hó” van, az összetétele is kissé különbözik az Európában megszokottól, ez pedig nagyon megnehezítette a síléceket előkészítők, a vakszolók dolgát.

„Egyébként minden rendben, a szervezés jó, a koreaiak szorgalmasak mint a hangyák, és tiszteletadóak. A Román Olimpiai Bizottság vezetősége meghívott az egyik vendéglőbe vacsorára, ahol nagyon finom ételek közül választhattunk, volt például kacsasült vagy báránysült szalmakrumplival. Az olimpiai faluban, a kantinban sem lehet semmi panaszunk a kajára” – mondta el Márton.

Várakozás. Egy nappal később rendezik meg Tófalviék versenyét Fotó: Facebook/Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Jelen állás szerint egy nappal később bonyolítják le a biatlonversenyt, azaz a női 15 km-es próba romániai idő szerint szerdán 13 óra 5 perckor kezdődött volna el, de így csütörtökön 10 óra 15 perckor indul a mezőny.

Lőrincz-Sára Tímea és Szőcs Emőke is versenyzik

Ugyancsak csütörtökön rajthoz áll a gyergyószentmiklósi Lőrincz-Sára Tímea és a magyar színeket képviselő, csíkszeredai Szőcs Emőke. Mindketten a női 10 km-es szabad stílusú sífutóversenyen állnak rajthoz. A megmérettetés romániai idő szerint reggel 8 óra 30 perckor kezdődik.
Robotok takarítanak

A takarító személyzet ritkán kerül az érdeklődés középpontjába, de ez nincs így a phjongcshangi téli olimpián, ahol szinte mindenki fotózkodni akar a feladatot ellátó robottal. A masina küllemében kissé hasonlít a Csillagok háborúja filmsorozat híres R2D2 droidjára. Szőnyegtisztító feladatát szinte a nap 24 órájában fáradhatatlanul végzi, bár a sok érdeklődő rendre megzavarja a folyamatos munkavégzésben, hogy képet készíthessen vele. Az étkezdéknél is vannak kisebb méretű gépek, amelyek olyan hasznos információkat vetítenek a bámészkodók elé a földre, mint például időjárás-jelentést a játékok négy helyszínéről – számolt be az MTI.