Ezekre a beruházásokra készülnek idén Gyergyócsomafalván

Pethő Melánia 2018. február 14., 13:34

A közvilágítás modernizálása, új óvoda építése, egy tájház kialakítása, aszfaltozás, járdaépítés – ezek a nagyobb tételek, amelyek szerepelnek Gyergyócsomafalva önkormányzatának idei fejlesztési tervei között.

Látogatás Domokos Árpád állatfarmján. Kiderült, kis vágóhídra lenne itt szükség Fotó: Pethő Melánia

Összeállt a költségvetés, aminek elfogadását csütörtöki ülésén tűzte napirendre Gyergyócsomafalva önkormányzata. A beruházási tételeket Márton László Szilárd polgármester ismertette lapunkkal. Mint elmondta,

egyik fontos projekt, amit idén elkezdenek Csomafalván, az a megyei út mentén a járda kialakítása lesz.

A több mint egymillió lej értékű beruházást a megyei tanáccsal közösen valósítják meg. Az út egyik oldalán, a falu teljes hosszában járólapokat tesznek le, a másik oldalon egyelőre csak 100 méteren, az óvoda előtti szakaszon építenek járdát.

A lakók már 2016 májusában aláírásokat gyűjtöttek, kérték, hogy legyen járda, mert nagyon veszélyes a gyalogosforgalom

– jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, a községvezetés számára prioritás, hogy növeljék a közbiztonságot a településen. Erre irányuló lépés a közvilágítás modernizálása is, amire pályázati úton nyertek pénzt. A tervek szerint idén nem csak nekilátnak, de be is fejezik a ledes lámpatestek felszerelését a település minden szegletében.

Óvoda épül, tájházat alakítanak ki

Szintén pályázati pénzből, a Leader-program keretében újítják fel a szociális központ melletti régi faépületet, amit tájházként fognak működtetni a jövőben. Ide költöztetik az iskola kezelésében lévő néprajzi múzeum gyűjteményét, és a tájházban helyük lesz továbbá azoknak a kézműves munkáknak is, amelyek a szociális központban zajló tevékenységeken készülnek.

{A}

Csomafalvának nyertes pályázata van egy óvoda építésére is, és bár még kérdéses, hogy milyen úton sikerül a nagy összegű önrészt mellérendelni, a kivitelezési munkálatoknak még idén nekilátnak – jelenti ki a polgármester.

Szászfaluban épül az új tanintézet, a Szilágyi iskola melletti önkormányzati telekre.

Azért van rá szükség, mert a korábban felújított Fa- és Szilágyi iskolákban a jövőben nem működhet óvodai oktatás – magyarázta Márton László Szilárd. Hozzátette, idénről elmarad a bölcsődeépítés, lévén, hogy ez a korábbi terv nem kapott finanszírozást. „Nem mondunk le a bölcsődeépítésről, keressük tovább a lehetőségeket” – jelenti ki a polgármester.

Fotó: Pethő Melánia

További fejlesztési tervek

Tervekről és olyan nyertes pályázatokról is beszámolt Márton László Szilárd, amelyeknek kivitelezéséhez idén nem fognak tudni nekilátni. Ilyen például a szennyvízhálózat fejlesztésére nyert pályázat, aminek köszönhetően három átemelőszivattyúval fogják bővíteni a meglévő rendszert, illetve olyan turisztikai zónákba építik tovább a hálózatot, amelyek az új rendezési terv szerint belterületekké minősültek. Megoldásra váró feladat továbbá a Veresvirág sípálya felé vezető út teljes felújítása. Mintegy 1,2 kilométernyi aszfaltra van szükség ahhoz, hogy az út teljes hosszában egységesen járható legyen. A 600–700 ezer lejre becsült beruházásról a megyei tanáccsal folynak az egyeztetések – mondta a polgármester.

Helyszíni terepszemle

A megyei tanács munkaközösségének többsége a helyszínen szembesülhetett a csomafalvi helyzettel, ismerhette meg a fejlesztési elképzeléseket; a hivatal több mint 160 alkalmazottja tartott terepszemlét kedden a településen. „Minden évben kiválasztunk egy települést, ahol szívesen fogadnak, és elmegyünk, hogy a hivatalban lévő kollégák megismerjék a különböző lehetőségeket, kihívásokat, problémákat” – ismertette a nem szokványos látogatás célját Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. A megyei önkormányzat alkalmazottjai Csomafalván feltérképezték a helyi kézművesség és néphagyományok területét, a község turisztikai kínálatát, a Veresvirág sípálya felé vezető út állapotát, meglátogatták Domokos Árpád állatfarmját. „Az volt a kérésünk a polgármester úr felé, hogy minden olyan dolgot mutasson meg nekünk, ami Csomafalva vezetésének fontos. Az év folyamán ezekről mind pozitív döntés fog születni” – mondta lapunknak Borboly Csaba.