„Túlélő” költségvetést fogadtak el Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. február 13., 19:41

Évek óta első ízben szavazta meg egyhangúlag Sepsiszentgyörgy tanácsa a város költségvetését.

Fotó: Bíró Blanka

Az ellenzéknek voltak ugyan javaslatai, ám ők is megértették, hogy ez egy szűkebb esztendő lesz, és üdvözölték, hogy az alárendelt intézmények léte nem került veszélybe. Antal Árpád polgármester rámutatott,

a költségvetés elfogadása általában „kellemes pillanat”, idén azonban nincs ok az ünneplésre,

hiszen tavaly a kormány olyan döntéseket hozott, melyekkel a helyi autonómia elvét csorbították, a szorgalmasabb önkormányzatoktól jelentős összegeket „nyúltak le”.

Sepsiszentgyörgynek idén 7 millió lejjel kevesebb a bevétele a személyi jövedelemadó csökkentése miatt,

ezt elsősorban a beruházásoktól kénytelenek elvonni, hiszen az intézmények létét nem veszélyeztethetik. Ebben az évben a város 105,8 millió lejes bevétellel számol, ez a pesszimista és a realista becslés között van. Bíznak benne, hogy év végéig feljebb tornázzák az összeget, viszont minden területen több pénzre lenne szükség, hogy a lakossági igényeket kielégítsék.

Antal Árpád elmondta, idén is tartják az egyensúlyt a közösségépítés és az infrastrukturális fejlesztés között, és

bár kevés a pénz, mégis lesznek látványos beruházások.

Az infrastruktúrára 20 millió lejt különítettek el, ugyanannyit fordítanak kultúrára és oktatásra, 5 millió lejt költenek környezetvédelemre, további 5 milliót szociális szolgáltatásokra, 4,6 millió lejt fejlesztésekre, 3 millió lejt a közvilágítással kapcsolatos kiadásokra, 2,6 millió lejt közterület fenntartásra, 3,3 millió lejt sporttevékenységekre, 3,5 millió lejt a közszállításra, valamint 1,2 millió lejt az egyházak támogatására.