Egy ember akár húszat is megfertőzhet

Baricz-Tamás Imola 2018. február 13., 19:48

Tovább nőtt a sárgaságos megbetegedések száma Gyergyószentmiklóson. A szakember arra figyelmeztet, hogy nagyon könnyű elkapni, egy személy pedig – már a tünetek megjelenése előtt – akár több mint húsz embert is megfertőzhet. Egyelőre nem kellett Gyergyóból más városba utalni betegeket.

Higiénia, kézmosás – erre figyeljünk fokozottan, főleg a gyermekeknél. Illusztráció Fotó: Pixabay

November 18-a után – ekkor igazolták a téglagyári romatelepen lakó gyermeknél a sárgaságot – folyamatosan nőtt Gyergyószentmiklóson a fertőzések száma. Dr. Dogar Maria Laurenția, a városi kórház fertőzőosztályának vezetője rámutatott, már nemcsak a roma közösség érintett, hanem mindinkább terjed a mocskos kezek betegségének is nevezett májgyulladás. Az elmúlt napokban újabb, hepatitisz A vírussal fertőzött betegek kerültek a gyergyószentmiklósi kórház fertőzőosztályára,

már negyvenkilencre nőtt a sárgasággal kezeltek száma

– tájékoztatott az osztályvezető főorvos.

{K1}

A legfontosabb a megelőzés

A vírus emberről emberre terjed, így a beteg további, környezetében élő személyeket is megfertőzhet. A betegség megelőzéséhez nagyon fontos a személyes és a környezeti higiénia biztosítása, a rendszeres kézmosás, a lakás és az oktatási intézmények tisztán tartása, továbbá a személyes tisztálkodási eszközök, evőeszközök alapos tisztítása. Figyelni kell arra is, hogy a gyerekek megfelelően végezzék a kézmosást, ugyanis főként őket érinti a betegség.

Kétéves a legfiatalabb azok közül, akik elkapták a sárgaságot Gyergyószentmiklóson.

„A higiénia a rendszeres, szappannal való kézmosással kezdődik, erre fokozott figyelmet kell fordítani. A hepatitisz A vírus okozta betegséget a mocskos kezek betegségének is hívják. Nagyon könnyen terjed a vízzel, élelmiszerekkel. Vannak olyan betegek, akiknél megjelennek a tünetek, mások csak hordozói a sárgaságnak, de tudni kell azt, hogy így is fertőznek” – hangsúlyozta a főorvos. Tehát

már a tünetek megjelenése előtt újabb személyeket fertőzhet meg az, aki elkapta a vírust, akár több mint húsz embert is.

Elkapni nagyon könnyű, ugyanis elegendő egy kézfogás, vagy egy olyan ajtókilincs megfogása, melyet előzőleg hepatitisz A vírussal fertőzött személy érintett.

{A}

A betegség tünetei különbözők, hányinger, hányás, hasfájás, sárga bőr, sötétedő vizelet, fehéredő széklet egyaránt jelezheti, hogy sárgaságos a személy. Noha a betegség lefolyása nem súlyos, és a betegek teljesen meggyógyulnak, mégis kellemetlen annak, aki elkapja, ugyanis

huszonegy napot kell kórházban töltenie,

hosszasan, több hónapon át kell diétáznia, több rendben kell laborvizsgálatokat végeztetnie.

Még senkit nem küldtek máshová

A gyergyószentmiklósi városi kórház fertőzőosztályának Kárpátok utcai épületében egyelőre elegendő az ágyszám a hepatitisz A vírussal fertőződött személyek számára. Ferenczi István kórházigazgatótól megtudtuk, még senkit nem kellett más város kórházának fertőzőosztályára utalni. Jelen pillanatban meg tudják oldani a hepatitisz A vírussal fertőzöttek beutalását, a hazaengedett betegek helyébe kerülnek az újonnan felvettek. Ugyan telt ház van a fertőzőosztályon, de nem csak sárgaságos betegek vannak a bennfekvők között – tudatta az osztályvezető.