Súlyos következményei is lehetnek a vírusfertőzésnek

R. Kiss Edit 2018. február 14., 09:44

Benne vagyunk már javában az idei influenzajárványban, sokakat érintett már a vírusos megbetegedés, amely egyes esetekben kifejezetten súlyos szövődményekkel is járhat. Van-e még értelme védőoltást beadatni?

A védőoltás beadatásával és az alapvető higiénés szabályok betartásával tehetünk az influenza megelőzése érdekében. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az influenza, vagy ahogy a románból átvett kifejezéssel nálunk még nevezik, a „grippé” egy vírusok által okozott fertőző megbetegedést jelent.

Az influenza szó eredeti jelentése hatás, befolyás. Onnan kapta a betegség az elnevezését, hogy néhány száz évvel ezelőtt azt figyelték meg, a hideg hatására tömeges megbetegedés alakul ki. Ma már persze bizonyított, hogy ez csak részben igaz, tulajdonképpen nem a leghidegebb periódusban kezdődik, hanem inkább a fagypont közeli hőmérséklet, a párás, csapadékos időjárási körülmények adják a járvány kezdetét

– ismertette Kovács Emőke. A főorvostól megtudtuk, a betegséget okozó vírusnak létezik egy A, B és C típusa. A szezonális járványok kialakulásáért elsősorban az A és B típus a felelős, ezek a vírusok pedig állandó mutációt szenvednek, változnak és ezek az új vírustörzsek okozzák a szezonális, évenkénti járványokat.

„A fertőzés gyakorlatilag azonnal ledönti a beteget a lábáról, a lappangási idő nagyon rövid, mindössze egy-három nap. Hirtelen magas láz, hidegrázás, elesettség, étvágytalanság, izom es ízületi fájdalom, fejfájás, szédülés jelentkezik, időnként torokfájás, esetleg száraz köhögés is kísérheti. A láz néhány nap alatt szűnik, a többi tünet viszont jóval lassabban múlik el, gyakran hetekre van szükség, mire a beteg tünetmentessé válik. Mindezekhez társulhat még úgy a felső, mint az alsó légutak gyulladása, akár tüdőgyulladás, súlyos esetekben akar szívizomgyulladás is” – sorolta fel a tüneteket az orvos. Rámutatott,

mivel a vírusfertőzés következtében csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran, egyidejűleg más bakteriális társfertőzések is megjelenhetnek, tovább súlyosbítva a beteg állapotát.

Amint Kovács Emőke felsorolta, a megbetegedés szempontjából veszélyeztetett kategóriába elsősorban az idősek, a krónikus betegek (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek, veseelégtelenségben szenvedők), az egészségügyi dolgozók tartoznak. A járvány terjedése szempontjából ugyanakkor szinten veszélyeztetettek a tömeges, zsúfolt helyeken dolgozó személyek (bevásárlóközpontok, repülőterek alkalmazottai), sőt a tanügyi személyzet is.

Ha a járvány lefolyását a korcsoportonkénti megoszlás függvényében nézzük, akkor azt látjuk, hogy először a gyermekközösségekben jelentkezik és terjed a legjobban a betegség, később érintve az idősebb populációt. De míg a gyermekek többnyire szövődménymentesen gyógyulnak hét nap alatt, addig az idősebb korosztályoknál gyakrabban és súlyosabb formában jelentkeznek a szövődmények, sőt, előfordul haláleset is a fertőzés következményeként

– mutatott rá a szakember.

Amint a főorvos ismertette, a betegség többnyire magától gyógyul, de a gyógyulás érdekében mégis nagyon fontos a pihenés, az ágynyugalom, a folyadékpótlás. Lázcsillapító adása is csak abban az esetben indokolt, ha rossz a beteg állapota. „El kell fogadnunk, hogy nincs csodagyógyszer, amit ha beveszünk, akkor dolgozhatunk, végezhetjük a napi feladatainkat anélkül, hogy tovább fertőznénk embertársainkat, bármiféle következmény nélkül” – tette hozzá.

Kovács Emőke kihangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy járvány idején a gyermekek nyugodtan mehetnek közösségbe orrfolyással, hőemelkedéssel, köhögéssel: „valóban igaz, hogy egy egészséges kisgyerek könnyen gyógyul, de rövid időn belül megfertőzik a gyermekek egymást, az intézményben dolgozókat, a családtagokat és bármikor életveszélyes megbetegedés alakulhat ki például egy veszélyeztetett terhes kismamánál, egy daganatos betegnél, egy cukorbeteg nagyszülőnél”. Felsorolta,

a megelőzés érdekében nagyon fontos volna az elemi higiénés szabályok betartása, a gyakori kézmosás, a szellőztetés, a tömeges, zsúfolt helyek kerülése, betegség eseten egymás látogatásának elhalasztása.

Az influenzát a megfelelő és időben beadott védőoltással és a már említett higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni. Amint az orvos kifejtette, ahhoz, hogy az oltás megfelelő védettséget adjon és a szervezet fel tudjon készülni a fertőzés legyőzésére, a vakcina beadása legalább 2-3 héttel meg kell előzze a vírussal való találkozást.

A legbiztonságosabb az volna, ha az oltási kampány már októberben lezajlana. Jelen pillanatban az egészségügyi minisztérium még mindig javasolja az oltás beadását, de óvatosan kell eljárni, hiszen a járvány már tombol és sok vírushordozóval találkozhatunk. Ha valaki még nem került kapcsolatba vírusfertőzöttel és jó az egészségi állapota, akkor bekaphatja az oltást, de most már nagyobb az esélye a betegség kialakulásának, mintha az oltási kampány elején kapta volna meg a vakcinát

– figyelmeztetett.

Többkomponensű védőoltás

A WHO ( Egészségügyi Világszervezet) és az Európai Unió ajánlásának megfelelően az északi félteke lakosságának a három összetevőjű (két A típusú és egy B típusú vírustörzs ellen védő) vagy a négy komponensű (két A és két B típusú törzs ellen védő) influenza elleni oltóanyag beadása javasolt – közölte még Kovács Emőke. Mint megtudtuk, az influenzás megbetegedések hivatalos statisztikái nyomon követhetők a WHO flunewseurope.org oldalán. „Az országos statisztikák is ugyanazt mutatják, hogy a fertőzések többségét a B típusú influenzavírus okozza, de a halálos kimenetelű fertőzések többségért az A típusú vírus H1pdm09 altípusa a felelős, a vakcinák pedig pontosan ezek ellen a törzsek ellen adnak védettséget az idei szezonban. Még a járvány elején vagyunk, jó volna, ha tudatosan vigyáznánk magunkra és egymásra” – tette hozzá a szakember.