Magyar–román kompromisszum Sepsiszentgyörgyön, de csak egy évre

Bíró Blanka 2018. február 13., 19:00

Megegyeztek Sepsiszentgyörgyön, idén a román közösség jelöltje is megkapja a Pro Urbe díjat, azonban hosszú távon nem sikerült rendezni a kérdést. Nehéz ügy, a polgármester sem tudja, mi lenne a jó megoldás.

Időszakos megegyezés a sepsiszentgyörgyi képviselő-testületben. Pro Urbe díj ide is, oda is Fotó: Bíró Blanka

A keddi tanácsülésen egyöntetűen megszavazták, hogy idén két jelölt kapja a díjat, a magyar és a román közösség képviselője. A román képviselő-testületi tagok két változatot is javasoltak: vagy ítéljenek oda évente négy díjat, mint korábban, és abból egyet kapjon a román közösség jelöltje, így tükrözve a lakossági számarányt, vagy adjanak két díjat, egyet a magyar, másikat a román kitüntetettnek. Ez utóbbi változatot a kétharmados többséggel rendelkező RMDSZ-frakció is támogatta, ám csak erre az évre,

a szabályzatot nem módosították, tehát bizonytalan, hogy a következő években mi fog történni.

Rodica Pârvan szociáldemokrata önkormányzati képviselő a tanácsülésen rámutatott, a román közösség jelöltje már négy éve nem kaphatja meg az elismerést, akkor változtatták meg ugyanis a szabályzatot, és már nem négy, hanem csak egy személyiségnek ítélték oda. Idén is

Ioan Cucu ortodox lelkészt nevesíti a román közösség, akit szerintük az elmúlt években méltatlanul mellőztek.

Rodica Pârvan elmondta, örül, hogy idén végre megegyeztek, ám gyanúsnak tartja, hogy a szabályzat nem változik. „Megbújunk a háttérben, aggaszt, hogy a szabályzat nem változik, jövő évben kezdhetjük elölről a harcot” – mondta a szociáldemokrata politikus.

{A}

Antal Árpád polgármester válaszában kifejtette, a lényeg, hogy idén megoldották a kérdést, elemezniük kell, hogy a továbbiakban miként járjanak el. Utalt rá, hogy néhány évvel ezelőtt a román tanácstagok Stela Buda nyugdíjas pedagógust javasolták a díjra – ez még mindig vitatott, ezért olyan szabályzatot kell kidolgozni, hogy csak olyanok kaphassák meg az elismerést, akik a egész közösségért dolgoztak. Mint ismeretes, Stela Buda jelölését a kulturális autonómia jegyében támogatták a magyar tanácstagok, holott ő folyamatosan sértegette a magyar közösséget. Antal szerint ebben a kérdésben paradigmaváltásra van szükség, még ő sem tudja, mi lenne a jó megoldás.