Alsósófalvi pásztorfiút fényképezve nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton

Kosztolányi Kata 2018. február 13., 16:37

Székelyföld is témát szolgáltatott néhány nyertes fotónak a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton, amelyet hagyományosan a Magyar Újságírók Országos Szövetsége írt ki. A nyitott pályázatra amatőr és hivatásos fotográfusok egyaránt benevezhettek tizennégy kategóriában.

Ottó pásztorfiú az udvarhelyszéki Alsósófalván Fotó: Végh László • Forrás: 36.sajto-foto.hu

Az egyedi képből vagy képsorozatból álló pályaműveket ezúttal cseh, lengyel, horvát és magyar szakemberekből álló zsűri bírálta el, az egykori Reuters hírügynökség munkatársa, Szlukovényi Tamás elnökletével. A fotóriporteri szakma legnagyobb magyar seregszemléjének győzteseit január végén hirdették ki. Végh László, a Magyar Nemzet munkatársa Munkácsy Márton-díjat kapott a legjobb kollekcióért:

az Emberábrázolások kategóriába beküldött képsorozata egy alsósófalvi pásztorfiú, Ottó esztenán töltött mindennapjait dokumentálja.

A teljes sorozat itt érhető el.

A Mindennapi élet egyedi kategóriájának első három helyét Kerekes M. István Hargita megyében készült képei foglalják el. A marosvásárhelyi származású szabadúszó fotográfust egy delelő tehénpásztor testvérpár, egy karácsonykor tűzrevalót keresgélő, mélyszegénységben élő kislány és a húsvét előtti bárányvágás ihlette.

{A}

A pályázat figyelemreméltó erdélyi vonatkozása még a kolozsvári születésű Bánhegyesy Antal képsorozata, amely a ma is élő Ceauşescu-nosztalgia jegyében született, és a letűnt korszak fellelhető nyomait mutatja be.

A díjazott alkotásokból a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban március 29-én kiállítás nyílik majd, amely szintén magas presztízsű szakmai eseménynek számít.