Kitartanak céljuk és a sportág mellett a marosvásárhelyi hokisok

Horváth Bálint Ottó 2018. február 13., 15:06

Új szakaszba léphet idén a marosvásárhelyi jégkorongozás, miután a Székelyföldi Jégkorong Akadémia felvállalta a városban mostoha körülmények között működő sportág ügyét, és a tervek szerint ősszel beüzemel egy nagyméretű sátortetős műjégpályát. 

A marosvásárhelyi csapat is részt a sepsiszentgyörgyi műjégpálya megnyitóján Fotó: Facebook/Csata Éva

Már nagyon régóta húzódik a marosvásárhelyi jégkorongozás körül kialakult kellemetlen helyzet, amelyet mint ismert, a több mint egy évtizede elkezdett és azóta be nem fejezett jégcsarnok megépítése idézett elő.

A városban 2009 óta működő korosztályos jégkorongcsapat, a Nagy Árpád vezette HCM fiatal sportolói számára ugyanis a Ligetben található jégpályán nem adottak a megfelelő körülmények (a jég felülete, de annak hiánya is bonyodalmat okoz) ahhoz, hogy a sportágat magas szinten űzzék.

A marosvásárhelyi jégkorongozásért nagy erőkkel küzdő Csata Éva megkeresésünkre elmondta, ehhez viszonyítva biztató teljesítményt nyújtanak, pedig rengeteget,

szinte minden hétvégén kell utaztatni a gyerekeket – akik közül éppen ezért sok tehetség felhagyott a sportággal. 

Jórészt a Felcsíki műjégpályára mennek, ahol más klubokkal közösen külön korcsoportokban felkészítő táborokban vesznek részt, edzők és külföldi szakemberek vezetésével pedig sokat fejlődnek játékukban.

Mindez nagy erőfeszítést követel a gyerekek és a szülők részéről, de az intenzív felkészülés mindenképpen megéri, hiszen ezen központosított táborokban a csapatépítés mellett a gyerekek személyiségfejlődésére is nagy hangsúly helyeződik

– közölte Csata Éva, akinek a gyerekei is tagjai a marosvásárhelyi jégkorong csapatnak.

Megtudtuk, változó a marosvásárhelyi csapat létszáma, éppen a fent említett okok miatt, és jelenleg 25 gyerek (ideális esetben 8, 10 és 12 éven aluli korosztály) tartozik a klubhoz, akik azonban több csapatnál, mint például Udvarhelynél is játszanak.

Ehhez hasonló sátortetős műjégpálya épülhet fel Marosvásárhelyen is Fotó: Vargyasi Levente

A novembertől áprilisig tartó szezon során több bajnokságban, az erdélyi és a bukaresti ligában is megmérettetik magukat, melyekben számos csapat, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Felcsík, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Bukarest, Galac és Brăila érdekelt.

A marosvásárhelyi jégkorongozás problémájára a megoldást a Székelyföldi Jégkorong Akadémia jelentheti, amely Marosvásárhely közelében idén októberig létrehozhat egy nagyméretű sátortetős műjégpályát, amely a jövőben külön központként működne, mint amilyent hétvégén a magyar kormány támogatásával Sepsiszentgyörgyön adtak át.

Csata Éva elmondása szerint nagyon bízik a jégpálya megvalósításában, addig azonban folytatódnak a folyamatos nehézségek a jégkorongozóik számára. Mindazonáltal úgy véli, nem ennek a megépítése jelenti a végleges megoldást, utalva ezzel a befejezetlen jégcsarnokra, amelynek szomszédságában zajlanak az edzéseik – látványa pedig elveszi a kedvüket.

Végezetül Csata Éva hangsúlyozta, amikor az év második felében megépül a sátortetős műjégpálya, a város vezetése és a minisztérium szégyellheti magát, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor kellett jégpályát létrehozzon Marosvásárhelyen.