Az elvándorlás és a hálapénz megszűnését remélik az orvosok béremelésétől

Széchely István 2018. február 13., 21:15

Jelentősen nő az orvosok és asszisztensek fizetése márciustól. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint 70-től 173 százalékig terjed a tervezett béremelés mértéke, így szakágtól függően akár havi 4000 eurót is kereshetnek egyes orvosok.

A munkakörülményektől függően a pótlékok meg is duplázhatják az orvosok alapfizetését Fotó: Pál Árpád

A 2022-re tervezett béremeléseket már idén, március elsejétől bevezetik az egészségügyben: az orvosok és asszisztensek alapfizetése a januárihoz képest 70-től 173 százalékig terjedő mértékben nő majd – jelentette be sajtótájékoztatón Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Tehát egy főorvosnak, akinek 2017 decemberében 3939, januárban pedig 4108 lej volt az alapfizetése, márciusban 9106 lej lesz.

Ez a nettó fizetés nem tartalmazza az ügyeletekért és a munkakörülményekért járó pótlékokat, amelyek megduplázhatják a bért” – részletezte az intézkedést a tárcavezető. 

Legnagyobb mértékben a törvényszéki orvosok, illetve a kórszövettanász orvosok fizetése nő majd, a mintegy 71 százalékos növelés eredményeként elérheti a havi bruttó 4000 eurót.

Az egészségügyi miniszter szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkező asszisztensek decemberhez képest 1200 lejjel többet, azaz nagyjából 3000 lejt vihetnek majd haza márciustól. Ez az összeg szintén nem tartalmazza a különböző pótlékokat. Sorina Pintea bejelentése szerint

legnagyobb mértékben a rezidens orvosok bruttó alapbére nő márciustól: egy elsőéves rezidens esetében ez jelenleg 1985 lej, márciustól viszont 5700 lejre nő, a rezidenciátus hatodik évére viszont eléri a 7900 lejt.

A háziorvosi rendelők működtetésére szánt összegek esetében – noha az egészségügyi alapellátási rendszert az egészségbiztosítási pénztár költségvetéséből finanszírozzák – a pontértéket 4,8-ról 5,82-re növelik mind a páciensszám, mind pedig a szolgáltatások esetében – közölte a tárcavezető.

„Szépen hangzik”

A Hargita Megyei Orvosi Kollégiumnál még nem került terítékre a béremelések híre, de a kamara elnöke, Bíró László háziorvos valószínűnek tartja, hogy az emelés mértékét megfelelőnek tartják orvoskollégái.

A kérdés viszont szerinte az, hogy az orvosok ezekből az összegekből – amelyek bruttóként szépen hangzanak – mennyit vihetnek majd haza.

A béremelések várható pozitív hatásaként az orvoselvándorlás és a hálapénz megszűnését említette. „Nyílt titok Romániában, hogy sajnos ez egy nagyon működő dolog, aminek nem így kellene lennie” – fogalmazott utóbbiról a megyei orvosi kollégium elnöke. A háziorvosként dolgozó Bíró László az egészségügyi alapellátó rendszer szolgáltatásaira szánt finanszírozás növelését viszont nagyon kevésnek tartja. Elmondta, a Háziorvosok Hargita Megyei Szövetsége által készített kimutatás szerint – amely a megyei egészségbiztosítási pénztár internetes oldalán is megtalálható –

a páciensszám és az elvégzett szolgáltatások alapján egy háziorvosi rendelő havonta átlagban 12 ezer lejre nyújt be számlát az egészségbiztosítási pénztárhoz, de ebből az összegből jó, ha mintegy 2500 lej marad a rendelő fenntartási költségeinek, illetve az asszisztensek bérének kifizetése után.

Ennyi marad tehát fizetésként a háziorvosnak, ami meg sem közelíti a kórházi fizetéseket.

Meg kellene duplázni a háziorvosi rendelők finanszírozását ahhoz, hogy megfelelően nőjön a háziorvosok fizetése is – véli a megyei orvosi kollégium elnöke. Hozzáfűzte, ez a probléma elég nagy szegmensét érinti a hazai egészségügynek, hiszen az orvosok harmadát a háziorvosok alkotják.

Az alkalmazási normákra várnak

Nagyon sok mindentől függ, hogy a gyakorlatban milyen mértékű lesz az orvosok béremelése, ezt csak a vonatkozó törvény alkalmazási normáinak megjelenése után tudják majd kiszámolni – mondta az intézkedésről Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója. Úgy véli azonban, hogy

a tervezett béremelésekre nem lesz elegendő pénze az államnak, vagy ha mégis, akkor nem jut majd az egészségügyi fejlesztésekre.

Ő egyébként a szakmai és a teljesítmény alapján elvégzett számítás szerint megítélt differenciált béremelést tartaná jó megoldásnak az orvosok esetében.

A jelenlegi béreket illetően elmondta, egy kezdő orvost mintegy 4000 lejes nettó alapfizetéssel alkalmaznak a kórházban, amihez még hozzájönnek a különféle juttatások, a legtöbbet kereső orvos fizetése pedig pótlékokkal együtt meghaladja a havi 20 ezer lejt.