Petőfi műveit szólaltatják meg az idei felolvasómaratonon

Székelyhon 2018. február 12., 18:39

Idén tizedik alkalommal rendeznek felolvasómaratont a Kájoni János Megyei Könyvtárban – jelezte a könyvtár.

Nagyszerű kezdeményezésnek bizonyult a felolvasómaraton. Archív Fotó: Veres Nándor

„Február 20-án, a 195 éve született Petőfi Sándor műveit szólaltatjuk meg. Ez az év egyúttal Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulója. Célunk ráirányítani a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségének műveire és ezáltal az olvasás fontosságára, szépségére, arra, hogy olvasni jó. Szeretnénk, ha a pedagógusok, diákok mellett minél többen csatlakoznának életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől függetlenül” – áll a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár felhívásában.

{A}

Előző évekhez hasonlóan a helyszín lehet valamely iskola osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár a lehetőségekhez, körülményekhez mérten vagy a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A jelentkezés online módon történik, február 13-ig. A jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján.

A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérik, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapot. A korábbi évekhez hasonlóan várják a rendezvény Facebook oldalán való részvételt: Petőfi Sándorról szóló nehezebben hozzáférhető szövegeket, fotókat, a készülődéssel kapcsolatos pillanatképeket, vagy az erre az eseményre készített saját plakátok, rajzok posztolását, majd a visszajelzéseket, rövid beszámolókat, a felolvasás élményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében.

Fotó: Veres Nándor

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja révén a felolvasómaratonba szívesen várják a szórvány megyék magyarságának aktív részvételét is. Kapcsolattartó: Török Edit (telefonszáma: 0753-073489). Tavaly egyébként kilenc országból több mint 33 ezert résztvevője volt a rendezvénynek. Az elmúlt években Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron és Szabó Magda műveiből olvastak fel.