Ákosfalvától Szentegyházáig ér a leleplezett droglánc

Székelyhon 2018. február 12., 14:03

Tizenegy, Hargita és Maros megyében tartott házkutatás és egy rajtaütés során összesen hétszáz gramm marihuánát, kannabiszgyantát és -magokat, több hallucinogén hatóanyagú gombát, drogkereskedelemhez használt eszközöket, illetve készpénzt foglalt le a rendőrség.

Fotó: Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

A drogkereskedelem visszaszorításáért szervezett akciók során a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztálya a Hargita és Maros megyei különleges bevetési egységekkel, ügyészi irányítással először február elsején tartott nyolc házkutatást Marosvásárhelyen, egyet Ákosfalván, valamint egyet Szentegyházán – számol be hétfői közleményében a rendőrség. Kilenc, 23 és 50 év közötti személy otthonát kutatták át, lefoglalva 150 gramm marihuánát, egy kannabiszgyanta-darabot, kannabiszmagokat, hat – valószínűsíthetően hallucinogén hatóanyagú – gombát, továbbá a gyanú szerint kábítószer-kereskedelemből származó 650 lejt, valamint több, a tudatmódosító szerek árusításához használt eszközt és mobiltelefont.

{A}

Egy héttel később, február 8-án reggel a különleges egységek

Székelyudvarhelyen állítottak meg egy személyautót, amelynek utasterében, egy hátitáskába rejtve 500 gramm értékesítésre szánt marihuánát találtak, tíz csomagra osztva.

A rajtaütést követően a jármű 29 éves tulajdonosát, J. S. B.-t és utasát, a 41 éves B. R.-t előállították. A vizsgálatok szerint utóbbi a drogot múlt év novemberében Magyarországról hozta Romániába. Lakásának átvizsgálásakor a rendőrök további ötven gramm kannabiszt találtak.

Videó: Országos Rendőr-főkapitányság / DIICOT

A két akció során lefoglalt tudatmódosító szereket további vizsgálatra átadták a szervezett bűnözés elleni osztály központi drogelemző laborjának.

A három hónaptól tíz évig tartó szabadságvesztést kockáztató tizenegy azonosított személy ellen drogkereskedelem és drogbirtoklás, B. R. ellen pedig kábítószer-behozatal gyanújával is folytatják a vizsgálatokat.

Három gyanúsítottat 24 órás őrizetbe vettek, majd hatvannapos hatósági felügyeletet rendeltek el ellenük. A rendőrség közleménye ugyanakkor megjegyzi, az akciók során kilenc kannabiszfogyasztót is azonosítottak.