A marosvásárhelyi vár közelébe tervezhetik az Erdélyi iskolának emléket állító szoborcsoportot

Simon Virág 2018. február 12., 15:46

Noha még nem született döntés arról, hová állítják fel a nagyméretű Erdélyi iskola (Școala Ardeleana) szoborcsoportot, egyes fotómontázsokon a marosvásárhelyi vár van a háttérben. Ezzel párhuzamosan kellene elkészülnie a Bethlen Gábor-szobornak is.

A Claudiu Maior által közölt fotómontázson megelevenedik a tervezett szoborcsoport. Árulkodó helyszín a háttérben? Fotó: Claudiu Maior/Facebook

Claudiu Maior önkormányzati képviselő a közösségi oldalán mutatta be az Erdélyi iskola szoborcsoport nyertes alkotását, kis szöveg kíséretében. Ebből kiderül, hogy

a felvilágosodás-kori román kulturális mozgalom tagjainak emléket állító szoborcsoportról készül emlékművet Vasile Grama fogja elkészíteni, négy bronzszoborból fog állni: a Petru Maiorét, a Samuil Micuét, a Gheorghe Șincaiét és Ioan Budai Deleanuét.

A szobrok magassága 2,6 méter lesz és a háttérként szolgáló boltív magassága eléri a 4-6 métert. Maior azt is megjegyzi, hogy egyelőre nem született végleges döntés, hogy hol fog állni majd az alkotás, ennek ellenére az egyik montázson a marosvásárhelyi vár szomszédságában „áll”.

Vita a városi tanácsban

Az Erdélyi iskola szoborcsoport felállításáról szóló, a tanácsülésen zajló beszélgetéseken a marosvásárhelyi tanácsosok közül többen mondták, hogy

a marosvásárhelyi Vár közelében kellene helyet kapjon az alkotás, s ennek magyar párja is, a Bethlen Gábor szobor. Később arról született döntés, hogy a Bethlen-szobrot a főtérre fogják felállítani.

A legutóbbi szavazáson, amikor az Erdélyi iskola felállításáról döntöttek Radu Bălaș, a Szabad Emberek pártjának képviselője kérte, hogy ne állítsanak többet lovas szobrokat Vásárhelyen, vagy legalábbis az Erdélyi iskola négy tagjának állítandó szobor ne legyen lovas-, sem mellszobor, hanem inkább valami más. Akkor felmerült ötletként, hogy lehetne egy nyitott könyv, amelyben ábrázoljak és kiírják a négy személyiségnek a nevét. Végül az ötletbörzén a könyv szóba sem jött. Radu Bălaș tagja volt a szoborcsoportról voksoló bizottságnak is, s mint korábban lapunknak beszámolt igen érdekes volt az a szavazás, amely végül eldöntötte, hogy melyik alkotás a nyerő.

Megmásított szavazatok

Az Erdélyi iskola alkotás kiválasztásakor, amint az eredeti szavazási listán is tisztán látszik

a grémium négy tagja utólag megváltoztatta a döntését és a kettes számot hármasra javította. Az eredetileg 6:6-os arány 10:2-esre billent át.

Radu Bălaş, a bizottság egyik tagja nevetségesnek és siralmasnak tartja, ami a gyűlésen történt. „Miután mindenki szavazott, kis csoportok alakultak, az emberek elkezdtek sugdolózni, utána meg négyen megmásították a saját voksukat” – mondta el lapunknak a Szabad Emberek Pártja (POL) tanácsosa. Laikusként Bălaş főként a művészeket nem érti, miként lehet az, hogy hosszú ideig nézegetik, csodálják, mérlegelik a legjobb két pályamunkát, véleményt alkotnak róluk, szavaznak, aztán miután összesúgnak Dana Miheţ főépítésszel, pillanatok alatt megváltoztatják a döntésüket. Sejtése szerint

az egész elbírálósdi egy színjáték volt, hisz a kártyák előre le voltak osztva.

Keresik a helyszínt

A szoborcsoport makettjét és alkotóját tehát kiválasztották, de a helyszínről még nem született döntés. Claudiu Maior bejegyzése alatt több érdekes hozzászólás is van.

Javasolják, hogy a marosvásárhelyi Vár könyékére állítsák fel a nagyméretű alkotást, mert ott jelenleg csak magyar szobrok vannak, s sorolják: Vályi Gyula, Kőrösi Csoma Sándor, Borsos Tamás, Bernády György és II. Rákóczi Ferenc.

Van, aki szerint jó ötlet lenne, hogy a Szentgyörgy térre állítsák fel, az üzemanyag-töltőállomás mögötti parkban, hiszen ott még egy alkotás sincs. Mások azzal az ötlettel állnak elő, hogy a Színház térre szorítsanak nekik helyet, illetve azt is írták, hogy a Vársétányon levő az Antonescu szobornak előkészített talapzat helyén álljon.

A román szoborcsoporttal egyidőben kell elkészülnie a Bethlen Gábor-szobornak is, amely Harmath István alkotása lesz, s előre láthatóan a főtéren kap helyet.

A szobrok pontos helyszínét illetően lesz még egy önkormányzati döntés, s akkor a tanácsosok határozatban fogják leszögezni, hogy pontosan hol fog állni az Erdélyi Iskola illetve a Bethlen Gábor-szobor.