Pontosan nem tudni, mekkora mértékű az írástudatlanság

Kovács Eszter 2018. február 12., 12:20

Gyakorlatilag esélytelenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben az írástudatlanok, helyzetükkel nem foglalkozik senki, pontos számuk sem ismert, a felzárkóztatást célzó programokból pedig kimaradnak, hisz ezeknél többnyire alapfeltétel a nyolc osztály elvégzése.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség egy tavalyi statisztikája szerint

Romániában 22 ezer olyan munkanélküli van, aki sem írni, sem olvasni nem tud,

a megyei lebontásról azonban nem közöltek adatokat. A Hargita megyei ügynökségnél erre vonatkozóan még nem végeztek felmérést, a munkanélküliek iskolázottságát összesítő statisztikákból viszont egyértelműen kiderül, hogy

az alacsonyan vagy egyáltalán nem iskolázottak elhelyezkedése a legnehezebb.

Egyébként az Országos Statisztikai Hivatalnál sem végeztek olyan felmérést, amelynek célzottan az analfabetizmus lenne a témája, csupán a népszámlálási kérdőív részeként szerepel az írástudás külön kérdésként. Így csak a 2011-es népszámlálás szolgálhat „naprakész” adatokkal erre vonatkozóan, az akkori felmérés szerint Romániában 245 ezer írástudatlan élt.

Azoknak, akiknek még a nyolc osztályt sem sikerült befejezniük vagy esetleg írástudatlanok, sajnos majdhogynem semmilyen esélyük sincs a felzárkózásra, hiszen az ügynökség által rendezett tanfolyamokon sem vehetnek részt, illetve a Második esély programra sem jelentkezhetnek. Ők azok, akiket gyakorlatilag nagyon nehéz vagy nem lehet munkába állítani

– magyarázta Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség vezetője. Konkrétan az analfabetizmusra vonatkozó felmérésük nincs, tette hozzá, hisz ezt soha nem kellett mérniük. „Az általunk vezetett adatbázis nem tér ki erre. Viszont a regisztrált munkanélkülieket az elhelyezkedés nehézségétől függően négy kategóriába osztjuk: könnyen, közepesen, nehezen vagy nagyon nehezen alkalmazható. Rendszerint az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, nagyon nehezen alkalmazható munkanélkülieknél áll fenn az a lehetőség, hogy analfabéták” – sorolta az illetékes.

A statisztikákat áttekintve egyébként a legnépesebb ilyen korcsoport a 30 és 39 év közöttieké, érdekes továbbá, hogy

az alacsonyan vagy egyáltalán nem iskolázott munkanélkülieknek (mindegyik kategóriában és korcsoportban) több mint hatvan százaléka férfi.

Az ügynökség adatbázisa szerint tavaly a megyében összesen 1545 olyan munkanélkülit (ebből 602 nőt) jegyeztek, akinek semmilyen végzettsége nincs, iskolába soha nem járt. Közülük 1512-en a nagyon nehezen elhelyezhető kategóriába kerültek. A korosztályonkénti megoszlás tekintetében legtöbben 30–39 év közöttiek (478-an), akiknek több mint 90 százalékban (462 személynek) nagyon nehéz munkát találniuk.

A 25 év alattiak körében 222 olyan munkanélkülit jegyeznek, akik semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, közülük csupán 63 nő. Továbbá igen magas azon munkanélküliek száma is, akik nem fejezték be az általános iskolát: az ügynökség adatbázisában tavaly 1411 ilyen személy (köztük 539 nő) szerepelt, 1375-en pedig a kiemelten nehezen alkalmazható kategóriába kerültek. Itt is a 30–39 év közöttiek korosztálya „teljesített” legrosszabbul: tavaly 400 ilyen munkanélkülivel számolt az ügynökség. Ugyanakkor összesen 320 olyan munkanélküli szerepel az adatbázisban, aki állítása szerint rendelkezik valamilyen iskolai végzettséggel, azonban ezt semmilyen irattal nem tudta igazolni.