Vért adtak a csíkszeredai kórház munkatársai

Molnár Rajmond 2018. február 11., 20:10

Önkéntes véradáson vettek részt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai a Betegek Nemzetközi Világnapja tiszteletére. Speciális étrendekhez szükséges alapanyagokat is kapott támogatásként az intézmény ez alkalomból.

Felhívták a kórházi közösség figyelmét a véradás fontosságára a világnap alkalmából. Illusztráció Fotó: Kristo Robert

A megyei kórházat érintő aktualitásokról számolt be Demeter Ferenc kórházmenedzser a sajtó képviselőinek pénteken. Elmondta, a Betegek Nemzetközi Világnapja alkalmából (február 11.), a kórház alkalmazottai vért adtak a rászoruló betegek részére.

Harmincheten jelentkeztek önkéntes véradásra a kórházi munkatársak közül.

Hét személynek ellenjavasolták a vérvételt, a többiektől viszont sikerült begyűjteni a vért.

Ez a szám csekélynek tűnhet, ha azt vesszük alapul, hogy közel ezerkétszáz alkalmazottunk van, de ismerve a vérvétel melletti és elleni kritériumokat, arra a következtetésre jutottunk, hogy ez egy egész jó arány

– vélekedett a kórházmenedzser, aki szerint ez a „megmozdulás” azért is volt sikeres, mivel felhívta a kórházi közösség figyelmét a véradás fontosságára, amely életeket menthet.

„A világnap alkalmából egy másik javaslat a dietetikus szakemberünktől jött, aki keresett is egy támogatót. A Heineken Románia sörgyár támogatta a kezdeményezését, különleges étrendekhez való élelmiszerek formájában” – mondta Demeter. A speciális étrendek között van glutén- és laktózmentes étrend, gyümölcskivonatok, vitaminos táplálékkiegészítők és számos olyan táplálék, amelyek különleges hatóanyagaira szüksége lehet a kórházi betegeknek.

95 féle élelmiszert kapott a kórház a napokban, amely három hónapra elég, a támogatási szerződést pedig lehetőségük van meghosszabbítani – emelte ki Demeter Ferenc.

A továbbiakban Demeter a január végén beiktatott Dăncila-kabinet egészségügyi miniszteréről is szót ejtett. „Tíz éve vagyok a csíkszeredai kórház vezetője, ezalatt az idő alatt nemrégiben a 16-ik egészségügyi minisztert nevezték ki. Ezúttal Sorina Pintea lett az egészségügyi miniszter. Amikor először hallottam, örültem, mivel közülünk való, ő is volt kórházmenedzser. Úgy vélem, a kinevezett személy jól ismeri a kórházak egészségügyi rendszerét, és ennek tudatában fog cselekedni. A frissen kinevezett miniszter szerint mentalitásváltásra van szükség a rendszerben. A hazai egészségügyi rendszer zavarossága nagyrészt abból adódik, hogy gyakran váltogatják egymást a miniszterek. Bizonyára mindegyik miniszternek voltak jó ötletei, de két-három hónap alatt nehéz ezeket megvalósítani. Reméljük az új tárcavezető munkája hosszú lesz” – zárta Demeter.

A betegek világnapjáról

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól február 11-e a betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.