Kevesen jelentek meg a repülőtér újraindításának sürgetéséért szervezett tüntetésen

Antal Erika 2018. február 11., 19:25

Bár korábban azt ígérték, február elsejétől folytatódnak a munkálatok a marosvásárhelyi repülőtéren, a kivitelezők a hidegre, az erős szélre vagy a fagy és olvadás gyakori változására hivatkozva szüneteltetik a felújítást. Szombaton alig félszázan tüntettek a helyzet miatt.

Fotó: Haáz Vince

Körülbelül ötven, zömében idős ember jelent meg a szombat délutáni tüntetésen, amelynek célja a marosvásárhelyi repülőtér újraindításának a sürgetése volt.

A tiltakozók Péter Ferenc megyei tanácselnök és Peti András repülőtéri igazgató leváltását is követelték.

{A}

A prefektúra épülete előtt a tiltakozás szervezői egylejes adománygyűjtésbe kezdtek, mondván, hogy a két említett vezető marketing-továbbképézésére ajánlják fel az összeget, akik szerintük nem képesek megoldani a repülőtér újraindítását. Az összegyűlt pénzt a következő tanácsülésen tervezik átadni, ahol bemutatják kifogásaikat, észrevételeiket is. A tüntetés szervezőitől a petíciót Câmpian Alexandru, a tanács alelnöke vette át.

Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren múlt héten szakmai megbeszélést tartottak a repülőtér kifutópályájának felújítása kapcsán, amelyen részt vettek a kivitelező cég, a PORR Construct Kft. és a Geiger Transilvania Kft. által alkotott társulás képviselői, valamint az alvállalkozó, a Tiab Kft., a tervező cég, a Search Corporation Kft., és az építési műszaki ellenőrzést végző cég, a Medos Construct & Consulting Kft., továbbá a repülőtér vezetőségének és a Maros Megyei Tanácsnak a képviselői. Az ott elhangzottakról egy közleményt is kiadtak, amelyben a beruházásban érdekelt felek a kivitelezés jelenlegi állapotát szeretnék tisztázni.

Fotó: Haáz Vince

A műszaki ellenőrzést végző Sebastian Petercă a munkálatok felfüggesztését elsősorban a hideg időszakkal indokolta, azzal, hogy az olyan meteorológiai jelenségek, mint az erős szél, fagy és olvadás gyakori váltakozása, a magas nedvességtartalom nem teszi lehetővé, hogy minőségi munkát végezhessenek.

Fotó: Haáz Vince

A PORR Construct Kft. képviselője, Bogdan Mărginean hangsúlyozta, ha a jelenlegi időjárási körülmények között végzik el a munkálatokat, az ellentmondana a hatályos előírásoknak, és a műszaki tervben megszabott teljesítmény-mutatókat sem lehetne elérni. Például a stabilizáló rétegre csak akkor lehet aszfaltot teríteni, ha ez a réteg teljesen száraz, és a felszíni hőmérséklete eléri a 10 Celsius fokot. Fontos szempont az is, hogy az ilyen jellegű munkálatoknál biztosítani kell a kivitelezés folytonosságát, megszakítások nélkül kell végezni a munkát ahhoz, hogy a tervnek megfelelő minőségi mutatókat elérjék.