Ötkarikás ünnepséget tartottak Csíkszeredában

Székelyhon 2018. február 11., 20:01

A phjongcshangi téli olimpia megnyitóját követően Csíkszeredában is ünnepséget rendeztek: a Vákár Lajos Műjégpálya előtti Olimpikon-emlékműnél szimbolikus lánggyújtást és zászlófelvonást tartottak.

Olimpiai zászlófelvonás Csíkszeredában Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Borbáth István Ágoston nyugalmazott testnevelő tanár ötletének és kitartó munkájának eredményeként Csíkszeredában elkészült az olimpiai emlékmű. Felvésték rá azoknak a Hargita megyei sportolóknak és edzőknek a nevét, akik az évek során részt vettek a nyári vagy a téli ötkarikás játékokon.

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Az ünnepség megszervezését Borbáth, illetve Szekeres Adorján volt jégkorongozó, szociológus indítványozta.

Összegyűltek az olimpikonok

Pénteken este, a 23. Téli Olimpiai Játékok megnyitóját követően ide gyűltek össze a csíki olimpikonok. A helybéli Iskolás Sportklub fiatal sportolói a nagy olimpiához hasonlóan felvonták az emlékmű mögötti árbocra az olimpiai zászlót, meggyújtották a lángot.

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Ünnepi beszédet mondott Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, és Csíki András, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője.

Felolvasták Borboly Csaba megyei tanácselnök üzenetét az olimpiai mozgalomról, az olimpiák rövid történetéről pedig Dobos László, honlapunk munkatársa beszélt. Ezen kívül Iochom Zsolt elszavalta Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című versének szakaszait.

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Az eseményen, számos érdeklődő mellett jelen voltak azok a még élő jégkorongozók, aki Románia színeiben részt vettek az 1964-es, 1968-as, 1976-os és 1980-as téli olimpiai játékokon, valamint a magyar és román színekben induló csíki sízők, korcsolyázók.