Nem csak oktatási, szociális kérdés is a délutáni oktatás támogatása

Bíró Blanka 2018. február 11., 17:28

Közel százötven délutáni oktatásban résztvevő gyermek étkeztetését, valamint a szükséges tanfelszerelések megvásárlását támogatja a Kovászna megyei önkormányzat.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Az úgynevezett after-school program költségeinek 25–25 százalékát Kovászna Megye Tanácsa és a helyi önkormányzatok, 50 százalékát a svájci HEKS és a Diakónia Keresztyén Alapítvány biztosítja. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke rámutatott:

ez a program vidéken nemcsak oktatási, hanem szociális kérdés is.

Visszajelzésekből tudjuk, hogy sajnos, sok olyan gyerek van, aki otthon nem kapna meleg ebédet, és ezek az iskolások nagy valószínűséggel a házi feladat elkészítésében sem kapnának segítséget. Az a célunk, hogy minél többen vegyenek részt ebben a programban, hiszen tehermentesíti a szülőket, ugyanakkor megerősíti az általános iskolai oktatást, ez pedig hosszú távon is meghatározza közösségeinket

– magyarázta a háromszéki elöljáró.

{A}

Tamás Sándor elmondta továbbá, hogy a megyei önkormányzat a tej-kifli-alma program helyett inkább a meleg ebéd bevezetését szorgalmazná. Megyei önkormányzati támogatással az első félévben Árkos, Zabola, Réty, Málnás és Mikóújfalu vett részt a programban, míg a második félévtől Árkoson, Zabolán, Zágonban és Csernátonban két-két csoportban 24 gyermek, Mikóújfaluban pedig 48 gyermek kap meleg ebédet és vesz részt szakképzett pedagógusok által tartott délutáni foglalkozásokon.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Ezenkívül a megyében helyi önkormányzati, illetve református egyházi támogatással, a HEKS és a Diakónia Keresztyén Alapítvány még további öt településen működteti ezt a programot, további 180 gyerek részvételével. Háromszéken az after-school programot a LAM Alapítvány és a HEKS Alapítvány 2015-ben indította, jelenleg a svájci szervezet partnereként a Diakónia Keresztyén Alapítvány biztosítja a programban résztvevő pedagógusok alkalmazását. Kovászna Megye Tanácsa a tanév második félévében közel 62 ezer lejt fordít a délutáni oktatásra, ezt az összeget a helyi tanácsok pályázattal nyerték el.