Több eszközzel bővül Kászonaltíz önkormányzatának gépparkja

Kömény Kamilla 2018. február 13., 09:08

Tűzoltáshoz használható ATV-t, traktorhoz csatlakozatható rakodó kupát és villát, ásógépet, valamint homokszórót vásárolhat Kászonaltíz önkormányzata nyertes pályázata révén.

Könnyebbé válhat a tűzoltás és a hóeltakarítás is Kászonban Fotó: Gecse Noémi

Aláírták a finanszírozási szerződést Kászonaltíz önkormányzatának nyertes, gépbeszerzést célzó pályázatára, így

a vidékfejlesztési program LEADER-kiírása révén közel ötvenezer eurót költhetnek gépbeszerzésre

‒ számolt be érdeklődésünkre András Zoltán. A község polgármestere továbbá kifejtette, a nyert összegből

vásárolnak egy tűzoltáshoz használható ATV-t, illetve a meglévő traktorok mellé további kiegészítőket: egy rakodó kupát és villát, ásógépet, valamint egy önrakodó homokszórót.

A közbeszerzési eljárást már el is indították, ami az elképzelés szerint három hónap alatt lezárható, a szükséges jóváhagyások beszerzése által pedig használatba vehetők lesznek az eszközök is.

Elengedhetetlen eszköz

Azzal kapcsolatban, hogy miért szükségesek a felsorolt gépek megtudtuk, hogy az elmúlt években történt erdőtüzek alatt többször is a Hargita megyei hegyimentő szolgálat ATV-je segített be napokig az oltásban,

mivel az erdős területek egy része nem közelíthető meg tűzoltóautókkal, így a belső részeken lévő tűzfészkek oltását sem lehet azokkal megoldani. Figyelembe véve, hogy mekkora erdős területtel rendelkezik a község, elengedhetetlen felszerelésnek is lehetne nevezni ezt a járművet

‒ szögezte le a községvezető.

Munkájuk lesz könnyebb

A megyeszékhelytől való távolság miatt szintén fontos számukra, hogy a hóeltakarításhoz is megfelelő eszközökkel rendelkezzenek. Mint az elöljáró rámutatott, ez ügyben nagyon jól felszereltek, de a sós homok szórását mindeddig lapáttal oldották meg, ezen változtatnák az önrakodó szórógéppel.

A traktorra szerelhető kiegészítő eszközökre elsősorban a községi munkálatok kivitelezéséhez van szükség, hiszen arra mindeddig gépeket kellett bérelniük.

A felsorolt kiegészítők beszerzése után ‒ még ha a nagyobb munkálatokra továbbra is bérelni kell gépeket ‒ a kisebb tennivalókat megoldhatják általuk: például a mezei utak karbantartását, vízelvezető árkok takarítását, mélyítését.