Novák: azért kellett a parlamentben megoldani a katolikus iskola ügyét, mert a polgármesteri hivatal nem tett semmit

Székelyhon 2018. február 09., 17:54

Az RMDSZ-nek azért kellett parlamenti úton megoldást találnia a marosvásárhelyi római katolikus iskola helyzetének rendezésére, mert a polgármesteri hivatal nem tett semmit az ügy érdekében –reagált Novák Csaba Zoltán Dorin Florea nyilatkozatára.

Novák Csaba Zoltán. Nem hagyta szó nélkül Dorin Florea kijelentéseit Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ-es szenátor pénteki közleményében megjegyzi,

a polgármesteri hivatal nemhogy segítette volna, inkább hátráltatta az iskola újraalapítását.

{K1}

„Ilyen értelemben rendkívül súlyosnak tartom a polgármester csütörtöki nyilatkozatát.

Mindazok után, hogy a város jelentős számú magyar lakosságának igényeit figyelmen kívül hagyta, semmibe vette, elmondja, hogy nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai gimnázium ügyébe.

Tette ezt egy olyan állapotban, amikor az általa vezetett intézménynek minden törvényes eszköze meglett volna arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldja az iskola helyzetét, mint ahogy arra is, hogy mindenki számára megfelelő szerződést kössön az épület jogos tulajdonosával, a katolikus egyházzal. Ehelyett

a tanintézmény diákjait, a szülőket hosszú hónapokra bizonytalanságban tartva, minden eszközzel gáncsolta az újraalapítási folyamatot

– áll Novák közleményében, amelyet az Agerpres szemléz.

{A}

A szenátor rámutat, amikor végre sikerült országos szinten, törvénnyel megoldani a helyzetet,

a polgármester megpróbál kioktatni mindenkit, a parlamentet, az egyházat és nem utolsósorban a magyar közösséget.

„Meggyőződésem, hogy a centenárium évében az a minimum, hogy a magyar közösség jogos elvárásának közösen érvényt szerezzünk. Az ellenzéki pártok jobban tennék, ha nem a magyar ügyek megtorpedózása mentén próbálnak évet ünnepelni, hanem olyan jövőképet terveznek, amely mindenkinek, a román és a magyar közösségnek egyaránt jobb életminőséget biztosít itthon, szülőföldünkön” – hangsúlyozza az RMDSZ szenátora, oktatásügyi szakpolitikusa.

Novák Csaba Zoltán szerint

a római katolikus iskola újraalapítása a marosvásárhelyi magyar közösség és a római katolikus egyház jogos kérése és igénye, és ennek az igénynek az elmúlt időszakban mindvégig a törvényes előírásoknak megfelelően próbáltak érvényt szerezni.

„A katolikus egyház nem tett mást, mint a törvény adta jogaival élve, saját épületének egy szárnyában létrehozott egy oktatási intézményt, ugyanakkor a méltányosság és az együttműködés szellemében továbbra is helyet kívánt biztosítani az épületében működő Unirea Főgimnáziumnak is” – fogalmaz a szenátor, hozzátéve,

rendkívül súlyosnak tartja azt is, hogy a polgármester kétségbe vonja az egyház tulajdonjogát az épület felett, megkérdőjelezve ezáltal a jogállamiság egyik legfőbb alappillérét, a magántulajdon sérthetetlenségét.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester csütörtökön úgy nyilatkozott, a parlamentnek nem kellett volna beleszólnia a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe, inkább egy olyan kerettörvényre lenne szükség, amely lehetővé tenné az ilyen iskolák alapítását.