Olimpia: rajtra készen áll a gyergyói sífutó

Gergely Imre 2018. február 09., 11:54

Lőrincz-Sára Tímea idehaza tapasztalt nagyobb hideget is, nem döbbent meg attól, hogy -20 Celsius-fok fogadta a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínén. A hideg azóta is tart, de ez nem igazi nehézség egy gyergyói lánynak.

Két versenynapon szurkolhatunk Lőrincz-Sára Tímeának Fotó: Facebook/Lőrincz-Sára Tímea

Itthoni idő szerint délután küldtük el kérdéseinket Lőrincz-Sára Tímeának. Készséggel válaszolt is honlapunknak, amint felébredt. Ugyanis Dél-Koreában késő éjszaka volt már, amikor itt még csak szürkülődött.

Beszámolója szerint jó a hangulata, várja már, hogy rajthoz állhasson. Meséli, hogy két olimpiai falut építettek a dél-koreaiak a versenyzőknek. Tímea Phjonghcsangban van. Ott többnyire az északi, havas sportok kaptak otthont (a sífutás, alpesi sí, biatlon, szánkó bob és hasonlók), míg egy másik színhelyen, Kangnungban a jeges sportágak (jégkorong, mű- és gyorskorcsolya) versenyeit rendezik.

Ez nem Szocsi, más, kisebb 

„Más sportolók is úgy látják, és én is úgy gondolom, hogy négy éve Szocsiban több volt a látnivaló. Az egy nagyobb város, több lehetőség volt nézelődni, vagy akár emléktárgyakat vásárolni. Itt ebből kevesebb van, de a vendéglátók mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat.

Érdekességként említem, hogy minden sportoló kapott ajándékba egy Samsung Note8-as mobiltelefont – ami ugye koreai gyártmány –, és már jelezték, hogy a szállásról a paplanunkat is hazavihetjük, amelyet olimpiai sportokhoz kötődő képekkel díszítettek.

A legtöbb lakóépületbe több nemzet sportolóit költöztették, így van lehetőség a találkozásra, ismerkedésre a résztvevőknek. A nézelődés és a szórakozás is fontos, de nem a legfontosabb. Versenyezni jöttünk” – fogalmazott Tímea. 

Két versenynap vár a gyergyói sportolóra

Február 13-án, kedden és 15-én, csütörtökön áll rajthoz Lőrincz-Sára Tímea, az 1,2 kilométeres klasszikus stílusú sprintversenyen, illetve a 10 kilométeres távon, szabad stílusban. Már a múlt heti helyszínre érkezésük óta azokon a pályákon zajlanak a sífutók edzései, ahol majd élesben is bizonyítani kell, így nem lesz ismeretlen a pálya.

Közel van a szálláshelyhez, 15 perc alatt viszi a helyszínre a busz a sífutókat.

Közelednek a versenyek, így nő az izgalom is. Számos versenyző kihagyja a hivatalos megnyitót, inkább az alatt is edz, vagy pihen. Amikor a válaszait írta, Tímea sem tudta, hogy jelen lesz-e a minden bizonnyal különleges ünnepségen. Az esemény ma 13 órakor kezdődik kelet-európai idő szerint.

Antal Zsolt is várja az sífutó versenyeket

A  gyergyótekerőpataki Antal Zsolttal, sífutóként négy olimpián (1994, 1998, 2002 és 2006) képviselte Romániát, majd pedig további két ötkarikás játékokon a szakmai stábban segítette a versenyzőket.

Fantasztikus érzés az olimpiai részvétel. Már a kvalifikáció önmagában rengeteg munkával jár, sífutásban és sílövésben nehéz a kvótaszerzés

– mutatott rá.

Érdeklődésünkre jelezte, hogy tapasztalata szerint elsősorban a versenyzők mögött álló orvostudomány fejlődött jelentős mértékben, a nagy nemzetek már az ő „idejében” is kiemelt hangsúlyt fektettek az étrend-kiegészítőkre.

Sok pénzt és figyelmet szánnak a szervizelésre is. A nagy nemzeteknél nem gond a pénz, struktúrázó gépeket is szoktak magukkal vinni

– ecsetelte.

Mint magyarázta, ezek a gépek a hó hőmérsékletének megfelelő barázdákat üt a lécekbe, hogy azáltal is segítsék az ideális siklást. „Úgy kell elképzelni, mint apró V betűket, amelyek ha száraz a hó, akkor a sítalp felé vezetik a nedvességet, de ahogyan nedvesedik, a hó egyre nagyobbakra teszik a barázdákat, hogy kivezessék a vizet a talp alól” – szemléltette az amúgy vakszolásban jártas Antal Zsolt.

Romániai sportolók egy része a Dél-Koreába való megérkezésükkor Fotó: Facebook/Lőrincz-Sára Tímea

Elárulta, ő is kíváncsi arra, hogy lesz-e meglepetés a versenyeken, mert bár jómaga nem számít rá, az időjárás nagyban befolyásolhatja az eredményeket.  A romániai küldöttségből a férfi biatloncsapattól remél jó eredményt. „Sokat fejlődtek, két évvel ezelőtt stafétában még nem is voltak világkupára kvalifikálva” – mondta.

Kérdésünkre megjegyezte, szerinte Erdélyben „edzéstípus-váltásra” lenne szükség, hogy az adottságokat az eredmények is tükrözzék.

Újítani kellene. Lehet, hogy az edzőknek külföldi képzésekre kellene menniük

– vélekedett.