A Gyimesekben is zajlik a regisztráció a magyarországi országgyűlési választásokra

Molnár Rajmond 2018. február 08., 17:50

Mintegy 44 ezer személyt értek el eddig a magyarországi országgyűlési választásokat megelőző, tavaly ősszel elkezdett regisztrációs kampány során az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia központok.

Fotó: EMNT Press

A munka során 35 ezer személy regisztrációját ellenőrizték, közülük 28 ezren székelyföldiek. A hátralévő hat hétben folytatják a munkát irodáikban, telefonos kapcsolatfelvétellel és a terepen is. Tiboldi László kiemelte,

az április 8-i magyar országgyűlési választásokra március 24-ig lehet regisztrálni. Március 24. és április 8. között minden regisztrált erdélyi magyar állampolgár meg kell kapja a levélszavazatot és az azonosító nyilatkozatot, amelynek kitöltésében szintén segíthetnek az EMNT munkatársai.

Tiboldi megjegyezte, mivel a 2014-es országgyűlési választásokat és a 2016-os népszavazást megelőzően is hasonló feladatokat láttak el, komoly tapasztalatuk van e téren és a levélszavazatok begyűjtésében is. Szerinte

a legbiztonságosabb módja a levélszavazatok célba juttatásának, ha ezeket leadják a demokrácia központokban.

Ha valaki nem emlékszik, hogy regisztrált-e, vagy hová kérte a szavazólapját, érdemes újra regisztrálni. Aki pedig valamelyik főkonzulátust jelölte meg a szavazólap átvételi helyeként, tudnia kell, hogy onnan csak személyesen veheti át az iratcsomót. Az Erdélyi Magyar Néppárt és az EMNT közösen létrehozott egy online felületet is valasztas.info címen, ahol a szavazással és regisztrációval kapcsolatos minden tudnivaló elérhető.

Mint elhangzott, a Gyimesekben is várják a regisztrálni és honosodni vágyókat.

Gyimesfelsőlokon minden hétfőn, Hidegségben minden kedden, Gyimesközéplokon pedig minden pénteken 16 és 19 óra között várják az érdeklődőket a helyi plébánián, telefonon pedig minden munkanapon elérhetőek a 0746-538323-as telefonszámon Csillag Erikánál.

A regisztrációról
A nem Magyarországon élő magyar állampolgárként csak azt követően lehet szavazni a tavaszi magyarországi országgyűlési választáson , hogy a Nemzeti Választási Iroda felvette a magyar választói névjegyzékbe (regisztráció). A névjegyzékbe vételt minden, nem magyarországi lakhellyel rendelkező 17. életévét betöltött magyar állampolgár kérheti, akit magyar bíróság nem zárt ki a választójog gyakorlásából.