Nem okozott fennakadásokat a havazás a Csíki-medencében

Iszlai Katalin 2018. február 08., 17:08

Nem okozott fennakadásokat a csütörtöki havazás a Csíki-medencében: bár téli körülmények között zajlott a közlekedés, balesetek nem történtek, az európai és megyei besorolású utak pedig járhatók voltak.

Fotó: Pinti Attila

Kiadós havazásra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az ország nyolc megyéjére. A riasztás pénteken 17 óráig érvényes Hargita, Maros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szucsáva, Botoşani és Neamţ megyékre.

Fotó: Pinti Attila
 

A meteorológiai szolgálat előrejelzésének megfelelően 

csütörtökön már reggel 9 órától havazott Hargita megyében, így az utakon téli körülmények között, esetenként fennakadásokkal lehetett közlekedni, a csíki térségben azonban nem okozott komolyabb problémákat a havazás.

{K1}

Nem volt fennakadás

A téli körülmények közötti közlekedés tulajdonképpen azt jelenti, hogy 0 és 3 centiméter vastagságú hóréteg borítja az úttestet – tudtuk meg Cătălin Romanescutól, az útügy Hargita megyei kirendeltségének igazgatójától csütörtökön kora délután, amikor az utak állapotáról érdeklődtünk.

{A}

Mint mondta,

nem jeleztek feléjük sem fennakadást, sem közúti baleseteket az országutakon, amelyeket folyamatosan csúszásmentesítenek 24 munkagéppel.

Fotó: Pinti Attila

Romanescu szerint a kisebb torlódások az utakon elkerülhetetlenek ilyenkor, hiszen a Hargita megyei utak hegyvidéki besorolásúak, ahol köztudottan kiadósabb havazásokra lehet számítani, mint más térségekben. Hozzátette,

fel vannak készülve a sárga figyelmeztetési jelzésnek megfelelő kiadós havazásra is.

Fotó: Pinti Attila

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálatától szintén megtudtuk, hogy a megyei utakon sem volt fennakadás, nem kaptak erre vonatkozó bejelentést.

Az utak csúszásmentesítésén folyamatosan dolgoznak, a csíki térségben 21 munkagéppel, ebből 13 hókotró, a többi pedig traktor és kotrórakodógép.

Fotó: Pinti Attila

A diszpécser elmondása szerint a megyei utak túlnyomó többsége fekete, járható, csupán a hegyvidéki szakaszok nehézkesebbek, mint például a Büdösfürdő vagy Hargitafürdő felé vezető utak, nagyobb problémák azonban ott sincsenek.

Fekete úttestek

A havazás miatt viszont

nehézkessé vált a közlekedés Csíkszeredában, ez a gépjárművezetők mellett a gyalogosoknak is bosszúságot okozott, hiszen a város több jéggel borított járdáján balesetveszélyes volt haladni.

Fotó: Pinti Attila

Pál Tamás, a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, az ügykezelésükbe tartozó járdákat kivétel nélkül csúszásmentesítették, és folyamatosan dolgoztak ezeken egy munkagéppel. Az utakkal kapcsolatosan hozzátette,

a sürgősségi fokozatok szerint először a főutakat takarították öt munkagéppel, ezek mindenhol járhatók voltak. Ezek megtisztítása után következnek a mellékutcák,

amelyek csúszásmentesítéséhez csak később láttak hozzá. Az igazgató elmondta azt is,

a parkolók takarítása csak a havazás elállta után történik.

{P13}

Csütörtök délután három óra körüli terepszemlénk elején azonban már azt láthattuk, hogy Csíkszereda mellékutcáiban is dolgoztak a munkagépek, a város főutcái pedig feketék voltak. Ugyanez mondható el továbbá az európai és megyei utakról is. Az E578 jelzésű európai út például teljesen fekete volt, ahogy a 123A jelzésű megyei út is.

Körutunk során egyedül a 123D jelzésű, Büdösfürdő felé vezető megyei úton láttunk havat, a munkagépek által lenyomott hórétegen azonban fennakadás nélkül lehetett közlekedni.

Ottjártunkkor egy újabb hókotró haladt végig az úton, így az egyik forgalmi sávon szinte teljesen fekete lett az úttest.

{P14}