Nem szűnik meg a Dr. Verestóy Attila Alapítvány, folytathatják a munkát

Kovács Eszter 2018. február 07., 19:09

Biztosított a Dr. Verestóy Attila Alapítvány működése, a nemrég elhunyt szenátor fia ugyanis a továbbiakban is támogatja. Az oktatási, szociális és egészségügyi programokat folytató szervezet idén ünnepli fennállásának tizedik évét.

Fotó: Barabás Ákos

Az alapítványt 2007-ben hozták létre, Verestóy Attila akkor Nemes Melindát bízta meg az ügyvezetéssel, aki mindmáig a szervezet igazgatója. A vezetőtanács madátuma márciusban lejár, ezért volt fontos időben tisztázni, hogy lesz-e folytatás – magyarázta az ügyvezető.

A szenátor fia biztosított afelől, hogy a továbbiakban is támogat minket, arról azonban még nem volt alkalmunk beszélni, hogy az alapítvány tevékenységével kapcsolatosan milyen meglátásai vannak

– tette hozzá. Hermann Gusztáv történész, a kuratórium tagja úgy értékelte, az alapítvány több száz embert támogatott „politikai és személyes szempontoktól függetlenül, dacára annak, hogy egy politikus hozta létre”. Lőrinczi Csaba, az udvarhelyi kórház orvosigazgatója hozzátette, szívesen végezte a kuratóriumi munkát, melynek eredménye is volt.

Fotó: Barabás Ákos

A számokról

Az alapítványt Verestóy Attila mellett az évek során több helyi vállalkozó is támogatta, ugyanakkor a szervezetnek pályázati úton is voltak bevételei. A legnagyobb összegeket az oktatási programokra fordították:

227 középiskolást és 21 kutatót részesítettek ösztöndíjban, 286 kisdiáknak biztosítottak iskolakezdési csomagot, valamint 33 osztálynak nyújtottak segítséget multimédiás eszközök beszerzésében.

{A}

Mindemellett számtalan esetben támogattak diákokat az ingázási költségek, a bentlakás árának, illetve a versenyekre való utazási költségeknek a kifizetésével stb. Továbbá 193 beteg embernek nyújtottak anyagi segítséget, valamint

lehetővé tették, hogy vállalkozások közvetve támogassanak egészségügyi problémákkal küzdőket. Az ilyen célirányos támogatások száma és értéke az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt.

Fotó: Barabás Ákos

Ugyanakkor 2008 óta támogatják az Orbán Alapítványt – a sérült gyerekek étkeztetését fizetik –, illetve több Hargita megyei, fogyatékkal élőket felkaroló civil szervezetet is segítettek, nem utolsósorban pedig a Bonus Pastor Alapítvány fiatal szenvedélybetegnek rendezett táboraira is pénzt fordítottak.

Tíz év, több millió

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány tíz év alatt

mintegy kétmillió lejt fordított oktatási, 555 ezer lejt egészségügyi és több mint másfél millió lejt szociális jellegű támogatásokra.

Tavaly zárták az eddigi „legkerekebb évet”: az alapító 440 ezer lejes hozzájárulása mellett 223 ezer lejt támogatóktól kaptak, illetve 47 ezer lejre pályáztak.

Fotó: Barabás Ákos

Verestóy Attila szenátor egyébként az egy évtized alatt közel 4,5 millió lejjel járult hozzá az alapítvány működéséhez, a szervezet pedig tíz év alatt több mint ötmillió lejnyi támogatást nyújtott.

A felsorolt számok mögött emberi sorsok vannak, sok olyan ember, aki az alapítvány révén kapott esélyt az élethez – hangsúlyozta Nemes Melinda. Hozzátette: „már januárban nagyon sok vállalkozó utalta támogatását, illetve a szenátor fiának ígérete alapján elmondhatjuk, hogy az ösztöndíjak kifizetése és más támogatási programjaink sem forognak veszélyben”.

Fotó: Barabás Ákos