Tömbház-hőszigetelések: közel a pályázatok leadásának határideje

Kovács Attila 2018. február 07., 10:20

Nemsokára lejár a tömbházak hőszigetelésére felhasználható európai uniós támogatás igénylésének határideje. Csíkszeredából 31 tömbház pályázhat, eredményhirdetés a későbbiekben várható, a munkálatokat pedig jövőben kezdhetik el.

A csíkszeredai Kossuth Lajos utcai 20-22-24-26-os számokat összesítő tömbházsor. Támogatásért folyamodtak Fotó: Gecse Noémi

Február vége az a határidő, amíg a Regionális Operatív Program által támogatott tömbház-hőszigetelési program legutóbbi kiírására jelentkezők leadhatják pályázataikat.

Csíkszereda jelenleg 31 tömbházzal érdekelt a támogatás megszerzésében, különböző okok, visszalépések és kizáró feltételek miatt ennyien maradtak a korábbi 40 jelentkezőből.

A 31 tömbház számára összeállított dokumentációt 5 pályázati csomagra osztották, az elsőbe a Tető utca 13. A/B, a Hunyadi János utca 33. A/B/C, és 35. A/B számú társasházak kerültek, a másodikba pedig a Pacsirta sétány 2, Lendület sétány 14., Testvériség sugárút 22. A, és a Kossuth Lajos utca 20-22-24-26.-os számok. A két csomagot tavaly decemberben már leadták, erről visszajelzés is érkezett a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségétől – tudtuk meg Györgypál Zsuzsannától, a csíkszeredai polgármesteri hivatal projektmenedzsment irodájának illetékesétől.

{A}

További három pályázati csomag véglegesítése van folyamatban, az elmúlt időszakban az érintett lakószövetségek képviselői a polgármesteri hivatalban találkoztak a megvalósíthatósági tanulmányokat készítő tervezővel – a dokumentációk ezeket a tanulmányokat is tartalmazzák.

A 3-as csomagban a Pacsirta sétány 5., 7., Testvériség sugárút 11. A/B, 15. A/B, Tudor Vladimirescu utca 17., Müller László utca 4. A/B/C, és a Decemberi Forradalom utca 26. A/B, 32. A/B, 34. A/B számú társasházak kaptak helyet, a 4-ik pedig a Kossuth Lajos utca 42., Jégpálya utca 12. A/B, 14. A/B, Mérleg utca 12-14., Nárcisz sétány 1. A/B, 6. A/B, Fenyő utca 11. A/B/C/D, Szív utca 12-14., Octavian Goga sétány 6. A/B, 10. A/B számú tömbházak dokumentációját tartalmazza.

Problémásként van megjelölve az 5., azaz a Nagy István festő utca 8. A/B, 10. A/B, Lendület sétány 5. A/B, a Temesvári sugárút 9., és a Decemberi Forradalom utca 5. A/B számú lakóépületek részére készült dokumentáció, mivel ezeknél

több bizonytalansági tényező is felmerül még, például az önrész biztosítása.

Mint Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester tájékoztatott, ha véglegesítik a dokumentációkat, ezeket az elkövetkező időszakban rendkívüli ülésen kell elfogadnia a helyi önkormányzati képviselő-testületnek.

A pályázatok leadása után egy várakozási időszak következik, mivel az csak később derül ki, hogy a finanszírozást biztosító Központi regionális Fejlesztési Ügynökség melyik pályázati csomagot fogadja el. A támogatás odaítélése a pályázatok beérkezésének sorrendjében történik a régióhoz tartozó hat megye városai számára.

Ha meglesz a finanszírozás szerződés, akkor folyatjuk az együttműködést a tervezőkkel, mert a szerződés megvalósíthatósági tanulmány és tervek elkészítéséről szól. A kiviteli tervek elkészítése és átvétele után elkezdődik a közbeszerzési eljárás a kivitelezés érdekében

– részletezte Szőke Domokos. Noha elképzelhető, hogy ősszel már szerződéseket is lehet kötni a munkálatok elvégzésére,

a hőszigetelés várhatóan csak jövő tavasszal kezdődhet el.

Az alpolgármester szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a közbeszerzési eljárások két-három hónapig is elhúzódhatnak, közben még pontosításokra van szükség, így előfordul, hogy egy fél év is eltelik közben. „Ezért is reális az, hogy idén aláírjuk a szerződéseket, és jövő tavasszal kezdjék el a munkát” – értékelt.

Megosztott költségek

A kivitelezési költségek 25 százalékát (négyzetméterenként 90 lejt egy lakás számára) a lakók állják, 60 százalékos az európai uniós program, és 15 százalékos a helyi önkormányzat hozzájárulása. A jelentkezéshez szükség volt a kérés mellett a lakószövetségi közgyűlés határozatára, a lakástulajdonosok legkevesebb 80 százalékának jóváhagyását igazoló dokumentumra, telekkönyvi kivonatra, a lakószövetségi önrész 10 százalékának befizetését igazoló bankszámla-kivonatra is.