Bővül az iskolaorvosi hálózat Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. február 06., 20:01

Összesen hat egészségügyi dolgozóval bővült a székelyudvarhelyi iskolaorvosi hálózat: két orvos és négy asszisztens már munkába állt, de újabb két állás betöltését is tervezi a városvezetőség. A tervek szerint még egy iskolaorvosi rendelőt is létrehoznának.

Jelenleg csak egy székelyudvarhelyi iskolában működik orvosi rendelő. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A megyei népegészségügyi igazgatóssággal folyatott többszöri egyeztetés után jelentős személyzetbővítést tudott kieszközölni tavaly a város:

az iskolahálózatban a meglévők mellett öt iskolaorvos és négy iskolaorvosi asszisztens alkalmazására adott engedélyt a szakhatóság.

A versenyvizsgák lejárta után Dumitrescu Cristina és Vajna Réka novemberben alkalmazásba került, tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A következő lépés az egészségügyi asszisztensek létszámának növelése volt, a négy új állást a január végén megrendezett versenyvizsga után foglalhatták el az alkalmazottak. Ezzel a bővítéssel mindegyik oktatási intézménybe külön asszisztensnő került.

Orvosi rendelő a Gimiben is

Személyzetbővítés idén is lesz: februárban még két iskolaorvosi állást hirdetnek meg, amelyekre már januárban volt két jelentkező. Hosszabb távú fejlesztési lehetőségekről is beszámolnak az illetékesek:

a Tamási Áron Gimnázium felújítása során még egy iskolaorvosi rendelőt alakítanának ki, hogy a Kós Károly Szakközépiskolában lévővel megosztva hatékonyabban lehessen ellátni az egészségügyi feladatokat.

Fogorvosi ellátásra is van igény

„A megyei népegészségügyi igazgatóssággal közösen döntés született arról is, hogy a közeljövőben az iskolások fogorvosi ellátására is igény volna, és ha lehetőség adódik rá, akkor a felújítás alkalmával ennek a rendelőnek is helyet fogunk biztosítani. Ha sikerül teljesen berendezni, akkor a népegészségügyi igazgatóság biztosítja majd a személyzeti és a szükséges alapanyagok költségeit” – tájékoztatták lapunkat.

A város a személyzeti feltételek megteremtése mellett számítógépekkel és egyéb eszközökkel is segíti a rendelőket, ugyanakkor arra kérte a tanintézetek vezetőségét, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá saját intézményük jobb egészségügyi ellátásához.

Áldatlan állapotok
Az oktatási intézményekben működő egészségügyi ellátás megszervezése 2009-ben került át a népegészségügyi igazgatóságtól a helyi önkormányzatok ügykezelésébe, a meglévő alkalmazottakkal, felszerelésekkel és pénzügyi forrásokkal együtt. A tanintézetekben akkor tizenkilenc alkalmazott, két orvos és tizenhét egészségügyi asszisztens dolgozott: a városban lévő nyolc óvoda és napközi esetében ezt a feladatot egy orvos, és napközi otthononként egy egészségügyi asszisztens biztosította, míg a tizenkét iskola esetében szintén egy orvos, illetve – a létszámcsökkentés miatt – csak hét asszisztens. Így egy-egy asszisztensnő több oktatási intézmény egészségügyi felügyeletét látta el, ami a nagy gyereklétszám miatt egyre nehezedő feladatnak bizonyult, tudtuk meg a hivatal oktatási ügyekért felelős munkatársától. A 2009-es átadás utáni időszakban nem történtek nagyobb változások, bővítések, annak ellenére, hogy 2012-ben egy rendelettel megváltoztatták az oktatási intézményekben működő iskolaorvosi szolgálatot ellátó személyzet számát, illetve lehetőség lett volna veszélyességi illetményt is számolni az alkalmazottaknak. Egyébként a városban egyetlen iskolaorvosi rendelő működik, a Kós Károly Szakközépiskola bentlakásának épületében, ám évekig ez sem rendelkezett a működéshez szükséges közegészségügyi engedéllyel. Ezt a hiányosságot 2016-ban sikerült pótolni.