A 106 éves Eigel Ági nénit köszöntötték Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin 2018. február 05., 21:33

Fejtörést okozott az unokának, mit írasson nagymamája születésnapi tortájára. Az „Isten éltesse sokáig” furcsán hangzott volna egy olyan hölgy esetében, aki ötvenegy éve nyugdíjas. Az ünnepségre készült tortán végül ez lett a felirat: Ági mama 106 éves.

Fotó: Szent Erzsébet Öregotthon

Két családja van a hétfőn 106. életévét betöltött Eigel Ágnesnek. Az elsőből, a vér szerintiből, menyecskéje, unokája és az ő felesége köszöntötték a születésnapján, a második családja pedig a Szent Erzsébet Öregotthon munkaközössége, amelynek tagjai szeretik, babusgatják az otthon legidősebb lakóját.

Magas rekordot állított fel Ági néni – mondta Magyari Vencel, az öregotthon igazgatója. Korábban a legidősebb lakó Lukács Izabella, Bella néni volt, ő 101 esztendőt élt. Most először ünnepeltek 106 éves születésnapot. A köszöntésről érdeklődve az igazgató elmondta, nagyon készülnek rá, de ebben az intézményben a programot az élet írja. Mint mondta,

az ünnepelt jobb napjain gyermekmondókákat, dalokat dúdol, mivel ezekre emlékszik vissza a Miatyánk mellett.

{A}

Ági néni hivatásától sosem vált meg

Unokája, Eigel Tibor arról számolt be, hogy amikor a család köszöntötte, Ági néni nem volt a legjobb hangulatban, s bár tavaly felültették még, most ezzel nem próbálkoztak.

Bár él-hal az édességért, a tortából sem akart enni. Megengedheti magának ebben a korban

– szögezték le.

Százhat születésnapot ért meg az öregotthon legidősebb lakója Fotó: Szent Erzsébet Öregotthon

A Sopronban született Ági néni Pécsett tanult tanítóképzőben, onnan helyezték ki Borszékre a kicsi magyar világban igazgató-óvónőnek. Intézményigazgató volt annak ellenére, hogy a lánykori nevén Oláh Ágnes egy árva szót sem tudott románul. Sosem tanulta meg ezt a nyelvet, de mindig boldogult nélküle is.

Nagyvilági életet élt, férje volt Borszék jegyzője, nem kellett nélkülözniük, csak a kommunizmus volt nehéz számukra. Ötvenegy esztendeje nyugdíjas immár, de hivatásától sosem vált meg.

Unokája szerint „a családban is világéletében ő akart lenni a tanító, gyakorlati tudást adott át. Mindig azt akarta, hogy nekem jó legyen” – fogalmazott Eigel Tibor, aki észben tartja nagymamája utolsó, személyesen neki szóló mondatát is. Az utolsót, ugyanis egy ideje unokáját fiával téveszti össze, nem lehet tudni, a ritka megszólítást kinek szánja. De többnyire énekel, imádkozik az asszony, akit csodálnak hozzátartozói, hisz Ági néni kétszer annyi ideje él, mint sok kortársa, korához képest egészségben.

Az ünnepelt és legközelebbi hozzátartozói: családtagjai és ápolói Fotó: Szent Erzsébet Öregotthon