Benkő Erika: a parlamenti együttműködés nem jelent automatikus támogatást

Bíró Blanka 2018. február 04., 17:57

Továbbra is lesz egy bizonyos mértékű együttműködés a kormánypártokkal, azonban ez nem jelent automatikus parlamenti támogatást – értelmezte a parlamenti RMDSZ-frakció döntését pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Erika.

Benkő Erika Fotó: Kocsis B. János

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője kifejtette,

fontos kérdésekben pontszerű egyeztetésekre kerül sor a Szövetség és a kormánypártok között, és csak abban az esetben támogatják a kormánypártok törvényjavaslatait, ha azok a magyar közösség érdekeit szolgálják.

{A}

„Nyelvi és közösségi jogok terén továbbra is képviselni fogjuk mindazt, amit eddig.

Nagyon fontos az, hogy az elkövetkezőkben is olyan törvények szülessenek, amelyek bővítik az anyanyelv-használati keretet Erdélyben.

Jó hír e téren, hogy az Európa Tanácsban kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatosan elfogadták Hoffman Rózsa jelentését, amely határozott ajánlásokat fogalmaz meg a nemzeti parlamentek felé e tekintetben. Azt remélem, hogy ezek az ajánlások segíteni fogják a nyelvi jogok megerősítését Romániában” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Fotó: Kocsis B. János

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy

a Szövetség fontosnak tartja a törvények értelmezéséből adódó nehézségek elkerülését, ennek érdekében javasolják, hogy az önkormányzatok kérhessenek hivatalos véleményezést a számvevőszéktől a törvények értelmezési lehetőségeiről.

Szerepel továbbá a tervek között a kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatos módosítás. Benkő szerint igazságtalan a rendszer, amely állami támogatást biztosít a nagyvárosokban lévő kulturális intézményeknek, Sepsiszentgyörgynek viszont négy színházat önerőből kell fenntartania.