Antal Árpád: álhír a menekültek Székelyföldre telepítésének szándéka

Bíró Blanka 2018. február 04., 17:13

Utánajárt a közösségi oldalakon az elmúlt napokban elterjedt, a migránsok Székelyföldre való betelepítéséről szóló hírnek Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki megállapította, hogy valóban álhírről van szó.

Menekültek útközben. Nem tervezik Székelyföldre telepíteni őket. Archív Fotó: Thomas Campean

Az elöljáró megkeresésünkre elmondta: azonnal sejtette, hogy a Hungary First nevű honlapon megjelent információ – miszerint a román kormány Hargita és Kovászna megyébe akar menekülteket betelepíteni – kamuhír,

de többtucatnyi sepsiszentgyörgyi polgár írt neki a Facebookon ennek valóságtartalmáról érdeklődve.

Ennek nyomán felvette a kapcsolatot a Kovászna megyei rendőr-főkapitánysággal, amelynek hatáskörébe tartozik az idegenrendészeti hivatal.

{A}

A rendőrparancsnok határozottan cáfolta a menekültek betelepítéséről szóló álhírt.

Antal Árpád rendkívül veszélyesnek tartja a paranoia társadalmi eluralkodását. „A Sepsi SIC női kosárlabdacsapatban amerikai lányok játszanak, a Sepsi OSK focicsapat is több idegenlégióst szerződtetett, és ez így van rendben” – fejtette ki a polgármester. Felidézte,

hónapokkal ezelőtt is rákérdeztek már a városlakók, hogy miért jelentek meg muszlim nők a megyeszékhelyen.

Akkor mindössze arról volt szó, hogy a kormánykerekeket gyártó Autoliv vállalatnak, amely Románia mellett Svédországban és Tunéziában is működtet gyárakat, a gyakorlatnak megfelelően csereprogramot szervezett. Ezek keretében az alkalmazottakat egy-két hónapos tapasztalatcserére viszik egyik gyárból a másikba, így érkeztek Tunéziából muszlim nők Sepsiszentgyörgyre.

Amint felröppennek az álhírek, híresztelések, leellenőrizzük ezeket, utánajárunk. A városunkba érkezők a mi csapatainkban játszanak, vagy itt költik a pénzt

– hívta fel a figyelmet Antal Árpád. A polgármester szerint

az, hogy a Hungary First álhírét milyen sokan megosztották a Facebookon, tükrözi, mennyire bizalmatlanok a háromszékiek a román állami intézményekkel szemben.

„Kinézik a román államból, hogy bosszúból, hátsó szándéktól vezérelve menekülteket telepít be a többségében magyarok lakta megyékbe” – fogalmazott Antal.

A nemrég indult, szinte ismeretlen Hungary First honlapon néhány napja jelent meg az álhír, miszerint Sepsiszentgyörgyre megérkezett egy ötvenfős csoport, a menekülteket pedig a „városban telepítette le a román hatalom”. Az írás szerzője egy állítólagos belügyminisztériumi informátorra hivatkozva közli, hogy „megállapodás született Georg Soros és a román vezetés között Magyarország zsarolására”. Az összeesküvés-elmélet szerint, ha Magyarország nem fogadja el a menekültkvótát, „Székelyföldet elárasztják jobbára afrikai néger betolakodókkal”.