Biciklisáv tavasztól, bicikliút majd csak évek múlva

Széchely István 2018. február 02., 11:16

Májusban elkezdődhet a kerékpárút nyomvonalának felfestése a Székelyudvarhely fő útjának számító Bethlen Gábor utcában, illetve a Bethlenfalvi úton. A meglévő nyomvonalakat összekötő bicikliút kiépítésének leghamarabb 2019-ben foghat neki a városvezetés.

Behálóznák a várost. A jövőbeni bővítési tervek még nem véglegesek

A kerékpáros idény elejére elkészülhet a Székelyudvarhely északnyugati bejáratától a városközpontig húzódó bicikliút.

Várhatóan májusban fognak neki a nyomvonal kijelölésének, és – többnyire festésről lévén szó – egy hét alatt be is fejeznék a munkálatot

– közölte érdeklődésünkre Jakab Attila városmenedzser.

A tervek szerint a Bethlen Gábor utcában a parkolást áthelyeznék a másik oldalra – de a döntés még nem végleges –, és a jelenlegi parkolósávon hoznák létre a biciklisávot. A villanyhálózat fejlesztését már ennek megfelelően végezték el, a kábelek földbe helyezésekor a pakolóórákat is ezért költöztették át a túloldalra.

A parkolóhelykérdés rendezése érdekében a város megvásárolta volna a vasútállomás előtti magánterület egy részét, ám ez meghiúsult, így más megoldást kell keresniük

– magyarázta a városmenedzser. Az új kerékpárút egysávos és egyirányú lesz a Bethlen Gábor utca első szakaszán, az ellenkező irányú biciklisávot a körforgalom utáni szakaszon festik majd fel az út túloldalán.

Az új kerékpársáv a Bethlen Gábor utca elejétől a város északnyugati kijáratáig tart majd Fotó: Barabás Ákos

Akadályok

Az említett szakaszon már tavaly létrehozták volna a biciklisávot, ám ez nem valósult meg, ugyanakkor egy, az egész várost behálózó, nem végleges nyomvonal-tervet is készítettek, melynek kivitelezésére még várni kell.

Azért kellenek ezek a nyomvonalak, mert ezeket az utcákat telekkönyvezni kellett. Sajnos a város utcái huszonnyolc év után nincsenek telekkönyvezve. Ilyen problémákkal küszködünk. Gyakorlatilag azért nem tudtunk városként komoly beruházási támogatásokat lehívni, mert a város vagyoni helyzete nincs rendezve

– fogalmazott a felmerült gondokkal kapcsolatban Jakab.

Pályáznak

A bővített nyomvonalterv egy nagyobb projekt része, amelyben a közúti infrastruktúráját fejlesztené a városvezetés.

Ezt külső forrásból valósítanák meg, március végén van a pályázat leadási határideje. Mivel az eljárás hosszas, kedvező elbírálás esetén is csak 2019-ben kezdődhet meg a várost behálózó összefüggő bicikliút megvalósítása – tudtuk meg Jakab Attilától.

A kerékpárút-hálózat bővítésére egyébként a város mobilitási tervébe foglaltak szerint is egyre égetőbb szükség van – a gyalogos- és tömegközlekedés fejlesztésével párhuzamosan –, ugyanis autók ezreitől fuldoklik a székelyudvarhelyi közlekedés.