Gyertyaszentelés és balázsáldás – egyházi ünnepek február első napjaiban

Kömény Kamilla 2018. január 31., 18:58

Két egyházi ünnepre készülhetnek a hívek a következő napokban: február másodikán Gyertyaszentelő Boldogasszony napja van, harmadikán pedig Szent Balázs püspökről emlékezik meg a katolikus egyház.

Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február másodikán arra emlékezik az egyház, hogy Szűz Mária bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban, negyven nappal születése után. Az előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt az agg Simeon is, aki a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte Jézust. Erre emlékezvén alakult ki a gyertyaszentelés szokása.

Ezen a napon a szentmisék a gyertyák megszentelésével kezdődnek, és gyertyás körmeneteket is tartanak.

Szent Balázs ünnepe

Február 3-án Szent Balázs napja van. Ehhez a naphoz fűződik a balázsáldás szokása, amikor a pap a szentmise után két kereszt alakba illesztett gyertyát tart a hívek álla alá, miközben e szavakat mondja: „Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj- és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen.” A legenda szerint ugyanis Balázs püspök megmentett egy fiút, akinek halszálka akadt a torkán, és a fiú anyja hálából ételt és gyertyát adott neki. Szent Balázs-püspök Diocletian római császár idejében sok csodás gyógyítást vitt véghez, ezért bíróság elé hurcolták, de mivel nem bírták hittagadásra kényszeríteni, a szokásos megkorbácsolás után siralomházba került, végül lefejezték.

Hiedelmek
Általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak február másodikához. Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszabújik a barlangba, és még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik, illetve szűk termésre számíthatnak a gazdálkodók. Február harmadikáról pedig egyes vidékeken azt tartják, hogy ha ezen a napon esik, akkor nyáron jég veri el a termést.