Elkapkodták az SZKC játékosait, akiknek még jócskán tartoznak Udvarhelyről

Zátyi Tibor 2018. január 30., 20:07

Szétszélednek a Székelyudvarhelyi KC kézilabdázói, a keret összes játékosa kapott már ajánlatot. Közben az udvarhelyi városházától kapott tájékoztatóból fény derül az anyagiakra – elmaradt fizetések, adótartozás –, illetve a hogyan továbbra is. Születőben a VSK?

Fotó: Pál Árpád

„Pillanatok alatt elkapkodták őket. Mivel hamarosan zárul az átigazolási szezon, a bizonytalan jövő, az anyagi fedezet hiánya miatt nem tudtuk és nem is akartuk őket megtartani. Mindenki kapott magának új csapatot, ez azt is jelenti, hogy nagyon erős keretet sikerült összeraknunk erre az idényre. Megmutattuk országnak, világnak az SZKC valódi értékét. A klub marad, egyelőre nem zárjuk be az ajtókat” – nyilatkozta telefonos megkeresésünkre Ladányi Kinga, a Székelyudvarhelyi KC gazdasági igazgatója.

{K1}

Ki hol folytatja?

A magyar férfi kézilabda-válogatottban tavaly bemutatkozott, a nemrég véget ért horvátországi Európa-bajnokságon egy gólt szerzett Vilovszki Uros, illetve a szerb Milos Dragas a Nagybányai Minaurhoz írt alá. A csapat veterán jobbátlövője, Krivokapics Milorad a B. Braun Gyöngyösi KK-nál folytatja pályafutását.

Balázs Botond is Magyarországra igazol, ő az Orosháza FKSE játékosa lesz, többek között Ferenczi Botonddal és Szabó Leventével alkot egy csapatot a székelyudvarhelyi Bakó Botond edző irányítása alatt.

Antonijo Kovacevic is a magyar NBI-ben folytatja, a horvát balszélső a Csurgói KK-t fogja erősíteni. A klub két fehérorosz játékosa, az Eb-n egyaránt pályára lépett Makszim Baranau és Vjacsaszlav Szaldacenka is hazatér hazájába, a jobbszélső az SKA Minszkhez, míg a kapus a HC Meshkov Bresthez került.

Mihalcea a Steauánál kötött ki Fotó: Pál Árpád

A KC brazil kapusa, Rangel Luan Da Rosa visszamegy Spanyolországba, ahol egyelőre több klubbal is tárgyalásban áll. Marius Szőkének is több ajánlata van, az irányító egyelőre még nem döntött, hol folytatja pályafutását.

A felnőtt válogatottba is behívót kapott Csog Vencel a bajnoki címre pályázó Konstancai Dél-Dobrudzsa KC ajánlatát fogadta el, míg a jobbátlövő Cristian Ghiță a Tordai Potaissánál folytatja.

Az ukrán Vjaceszlav Szadovij egyelőre hazautazott, neki két országból is van ajánlata. Andrei Gabriel Voinea a német másodosztályban folytatja pályafutását, míg Fekete Róbert átlövő nagy valószínűség szerint Segesvárra kerül. Az SZKC harmadik számú kapusa, Buzogány Barna marad Székelyudvarhelyen, hiszen az ISK-KC ifjúsági 1-es keretének is tagja, továbbá idén végez a középiskolai tanulmányaival.

Csog a tengerpartiakhoz igazolt Fotó: Barabás Ákos

A klub ikonjai közül egyelőre Andrei Mihalceának dőlt el a sorsa, ő a Bölények Ligáját jelenleg vezető Bukaresti Steauához igazolt, míg Tálas Huba és Goran Kuzmanoszki cikkünk írásakor még nem döntött további sorsáról, ám nekik is több ajánlatuk van az országból.

Születőben a VSK?

Az SZKC megszűnésével kapcsolatban közleményt adott ki a székelyudvarhelyi városháza, melyben tudatják, az elmúlt napokban nagyon sok időt és energiát áldoztak arra, hogy az SZKC nemzeti ligás kézilabdacsapatát megmentsék.

„A klub vezetősége a hét végén mutatta be a városvezetésnek az SZKC-nál kialakult anyagi helyzetet, amely szerint

közel 400 ezer eurós tartozás halmozódott fel a játékosok ki nem fizetett fizetéseiből,

valamint egy jelentős adótartozásból a pénzügy felé” – írják a közleményben, hozzátéve, hogy az adótartozások miatt napok kérdése az SZKC bankszámláinak zárolása, ami a magyarországi támogatás fogadását is lehetetlenné teszi.

{A}

Mint közlik, „a városvezetés a helyi vállalkozók összehívásával próbált utolsó pillanatban is megoldást találni a csapat megmentésére”, ám a rövid határidő és a szükséges összeg nagysága miatt a felajánlott támogatások nem voltak elegendők a felnőtt kézilabdacsapat megmentéséhez, a helyi önkormányzatnak pedig nem áll módjában törvényes keretek között átvállalni egy magán sportklub adósságait.

„A jelenlegi helyzet ismeretében a városvezetés célja a székelyudvarhelyi kézilabda további felkarolása és támogatása, amelyhez jelentős mértékben hozzájárul a tavalyi év végén megítélt magyarországi támogatás, a város saját hozzájárulása, valamint a helyi vállalkozók felajánlásai.

Ennek feltételeit immár egy új, a székelyudvarhelyi önkormányzat által létrehozott, városi sportklub (VSK – szerk. megj.) keretei között szeretnénk megteremteni.

Azon dolgozunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a kézilabda-akadémia székelyudvarhelyi központtal indíthassa el tevékenységét.”

Rajt a tavaszi szezonban

Amúgy vasárnap elkezdődött a tavaszi idény a Bölények Ligájában, a Tordai Potaissa tíz góllal legyőzte a Fogarasi VSK-t. Mivel a Székelyudvarhelyi KC visszalépett a küzdelmektől, a hátralévő mérkőzéseit törlik, és 10–0-ra nyer az ellenfél, a 16. fordulóban így az éllovas Bukaresti Steaua szabadnapos lesz. Ezt már a honlapján is közzétette a Román Kézilabda-szövetség (FRH), bevezette az eredményeket a hátralévő fordulókra.

Férfi kézilabda, Bölények Ligája, 16. forduló:
Tordai Potaissa–Fogarasi VSK 30–20 (14–8)
Bukaresti CSM–CSU Suceava (szeda, 17.30, TVR HD)
CSM Focșani–Nagybányai Minaur (szerda, 18.30)
Temesvári Poli–Konstancai Dél-Dobrudzsa KC (szerda, 19, Digi Sport, Telekom Sport)
Jászvásári Poli–HC Vaslui (csütörtök, 17)
Bukaresti Dinamo–Dunărea Călărași (csütörtök, 17.30, TVR HD)
Bukaresti Steaua–Székelyudvarhelyi KC 10–0 (játék nélkül)

{S1}