Petőfivel jubilál a felolvasómaraton

Veres Réka 2018. január 25., 18:16

Tizedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Felolvasómaratont: idén a 195 éve született Petőfi Sándor műveit olvassák.

Archív Fotó: Barabás Ákos

Kilenc országból több mint harmincháromezer részvevője volt tavaly a Nemzetközi Felolvasómaratonnak, amely

2009-ben Székelyudvarhelyről indult, négy éve viszont a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a rendezvény főszervezője.

Az elmúlt években Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron és Szabó Magda műveit, idén pedig Petőfi Sándor írásait olvassák majd fel a költő születésének 195. évfordulója, illetve Az apostol megírásának és az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából. Az idei év a rendezvény számára is jubileum, hiszen tizedik kiadásához érkezik február 20-án. Az évek során

a cél változatlan maradt: a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek munkássága révén felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára és szépségére.

A maratonhoz a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni, február 20-án bárhol, akár otthon, a nap bármely szakában lehet szabadon választott Petőfi-műből felolvasni. A részvevők idén is névre szóló könyvjelzőt kapnak ajándékba, amennyiben a konyvtar.hargitamegye.ro oldalon hivatalosan is bejelentkeznek.

{A}

Az érdeklődők február 13-áig csatlakozhatnak, az intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérik, pontosan töltsék ki az űrlapot, megjelölve a felolvasók számát. Idén a Petőfi Sándor felolvasómaraton – 2018 Facebook-eseményen lehet követni a rendezvényt, ahová a szervezők visszajelzéseket, plakátokat, rajzokat, valamint rövid beszámolókat és fotókat várnak a részvevőktől.