Ígéret a kifogásolt hóeltakarítást végző cégtől: igyekeznek, hogy ilyen többet ne forduljon elő

Barabás Hajnal 2018. január 22., 21:10

Számos panaszt jegyzett Hargita Megye Tanácsa bizonyos útszakaszok téli karbantartása kapcsán: elsősorban Csíkszéken nem voltak megfelelően letakarítva egyes megyei útszakaszok, például a fitódi eltérőről Hosszúaszóig , illetve Csíkszentlélek és Mindszent környékén.

Rosszul végzett útkarbantartás miatt tartottak megbeszélést Fotó: Pinti Attila

Több mindszenti lakos nehezményezte, hogy a Csíkszereda és Mindszent közötti útszakaszon nem takarították el a havat megfelelően, például

felemelt ekével járták a hóekés járművek az útszakaszt,

illetve, hogy nem jókor szórták meg sóval, homokkal. Így a jég helyenként ráfagyott a útra, és emiatt egyenletlenné vált az út felülete, balesetveszélyessé téve rajta a közlekedést. A fitódi eltérőtől Hosszúaszóig még ennél is rosszabb volt a helyzet: ott többcentis hó fedte az úttestet. Emiatt Fitód központjába hívta megbeszélésre Hargita Megye Tanácsa az adott útszakasz téli karbantartásáért felelős céget, a székelyudvarhelyi Multipland Kft.-t.

{A}

Baj van! Nem ilyennek kellene festenie az útnak

– kezdte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a hétfői megbeszélésre elhozta a céggel kötött szerződést és a feladatfüzetet. „Tény és való, hogy nem ilyennek kellene lennie az útnak, de a feladatfüzetben lévő eljárások szerint jártunk el. Ha nagyon havazik, akkor eltoljuk a havat, amikor eláll a havazás, akkor csúszásgátló anyaggal szórjuk meg. Amit kellett, megtettük” – védekezett Claudiu Ardelean, a Multipland Kft. illetékese.

Szerinte a helyzet kialakulásához az is hozzávezetett, hogy kisebb százalékban használhattak sót a csúszásgátló anyagban, illetve sokan közlekedtek az érintett szakaszon, és viszonylag rövid idő alatt letaposták a 30-40 centiméteres, hirtelen lehullt havat; szerinte ez is nehezítette a hó eltolását.

Orvosoljuk a helyzetet, hétfő délután elindulnak a gépek és újra fogják takarítani az útszakaszt. Illetve igyekszünk, hogy ilyen helyzet többé ne forduljon elő

– ígérte Claudiu Ardelean.

Claudiu Ardelean és Borboly Csaba Fotó: Pinti Attila

Borboly Csaba felsorolta a szerződésben azokat a pontokat, amelyeket nem tartott be a cég az érintett 123C (Fitód – Hosszúaszó – Csíkszentgyörgy – európai út) megyei jelzésű út téli karbantartása során.

Többek között kifogásolták, hogy nem egyenletesen szórták le a csúszásgátló anyagot, ráadásul a havazást követő két napon belül „feketére” kellett volna takarítani az útszakaszt, és hogy állandó diszpécserszolgálat kellett volna működjön.

Fotó: Pinti Attila

Borboly ugyanakkor kihangsúlyozta, a nem megfelelően elvégzett hóeltakarítást nem fogják kifizetni a cégnek. Sőt, korábban a megyei tanács sajtószolgálatának közleményében még a szerződésbontást is kilátásba helyezte. Hargita Megye Tanácsának diszpécserszolgálata ugyanakkor továbbra is hívható az alábbi sürgősségi számon: 0266-207774.