Befogják a kóbor ebeket Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2018. január 22., 17:46

Néhány hónapos szünet után újra befogják a kóbor ebeket Gyergyószentmiklóson – adta tudtunkra Len Emil alpolgármester, aki arra kéri a város lakóit, hogy jelezzék, ha kóbor kutyát látnak.

Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Lejárt az önkormányzat kutyabefogásra vonatkozó szerződése, amelyet a város kutyamenhelyét korábban működtető Vitalissima céggel kötött. Önkormányzati hatáskörbe került e tevékenység, jelenleg a hivatal működteti a menhelyet. „Sikerült minden, működéshez szükséges papírt beszerezni, beleértve az állategészségügyi engedélyt is. Ám gondot okoz annak az autónak a felszerelése, mellyel a kóbor kutyákat a befogást követően szállítani lehet. Jelenleg az autóra rögzíthető, úgynevezett doboz felszerelésével dolgoznak a kollégák, hogy az előírásoknak megfelelő legyen” – ismertette Len Emil, hozzátéve, a munkálat nemsokára befejeződik.

{A}

Szakmai csoport létrehozására is szükség volt a kutyák befogását illetően. Három személy:

egy állatorvos, egy technikus és egy kisegítő személy kapott megbízást, egyelőre egy évre.

„Ha szükség lesz még egy személyre, róla is gondoskodunk, és amennyiben a közös munka kielégítő lesz, akkor az egyéves megbízatást meghosszabbítjuk” – mondta az alpolgármester. Hozzátette,

a befogott kutyákat a menhelyen ellátják, ivartalanítják, és az előírás szerint két hétig a tartásuk költségeit az önkormányzat biztosítja,

majd a svájci partnerrel kötött szerződés értelmében a támogató segítségével gondozzák a kutyákat.

Len Emil alpolgármester arról is szólt, hogy egy évre hozzávetőleg százezer lejes kiadást jelent a kutyamenhely működtetése.

Mindenkinek szól

Ha kóbor ebet látnak, jelezzék! – erre kéri Gyergyószentmiklós alpolgármestere a lakókat. Két telefonszámon is bejelentést lehet tenni: a 0740–557885-ös és a 0730–710959-es telefonszámon értesíthetik a mellékgazdaság illetékesét, illetve a befogással megbízott személyt.