Egy évezreddel „überelte” a románok fóruma az RMDSZ Ezer év Erdélyben, száz év Romániában mottóját

Bíró Blanka 2018. január 21., 20:21

Ezer évvel tromfolnak rá a székelyföldi románok az RMDSZ Ezer év Erdélyben, száz év Romániában mottójú kezdeményezésére.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának égisze alatt működő Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ projektje keretében nem kevesebb mint ezer évvel tromfol rá az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában elnevezésű RMDSZ-es programsorozatra.

A tanulmányi központ bejelentette, hogy a 2018-as centenárium tiszteletére ők is kiadnak egy falinaptárt, amelynek címe „Kétezer év román megmaradás (dăinuire) és száz év visszaállított (reintregit) Románia. A Nagy Egyesülés Kovászna és Hargita megyei megteremtői”.

A magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Ioan Lăcătuşu, a központ igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a tizenkét román személyiség, akik a naptárban szerepelnek Hargita és Kovászna megyei településeken születtek, és nagy szerepük volt az egyesülés előkészítésében és megvalósításában. Szerinte még mindig vannak előítéletek, miszerint az országnak ez a része – melyről sokan azt hiszik, hogy csak magyarok lakják – nem járult hozzá a száz évvel ezelőtti eseményekhez.

Kiadjuk a naptárt, amellyel bebizonyítjuk ennek ellenkezőjét

– fogalmazott Lăcătuşu.

A Kovászna megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó megyei művelődési központ nemrég kiadott egy falinaptárt, amely tizenkét, többségében magyar nemzetiségű személyiséget sorakoztat fel, akik hozzájárultak a magyar-román kapcsolatok elmélyítéséhez. A naptár a Kovászna megyei, valamint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által kezdeményezett programsorozat része, amelynek révén a centenáriumot magyar szemszögből közelítik meg, felmutatva azokat a magyarokat, akik az elmúlt száz évben hozzájárultak Románia szellemi és anyagi gyarapodásához. Az RMDSZ ugyanakkor már korábban meghirdette az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában elnevezésű programsorozatát, amellyel az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére készülnek. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke nemrég hangsúlyozta: azt szeretnék felmutatni, hogy az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni.