A Viszkis – filmvásznon és élőben is

Szász Cs. Emese 2018. január 21., 10:39

Hódító útjára indul a sokak által régóta várt A Viszkis című film a hazai filmszínházakban is. A híres csíkszeredai bankrabló életéből inspirált film több vetítésén maga Ambrus Attila is részt vesz.

A 90-es évek legendás bankrablójának sztoriját láthatjuk a filmben, de a sztori ihletőjével is lehet majd találkozni Fotó: IMDb

A 90-es évek legendás bankrablójának sztoriját, egy izgalmas élet látványos, vad üldözésekkel, akciójelentekkel teli történetét az immár legendás Kontroll és a Predators – Ragadozók rendezője, Antal Nimród jegyzi.

Már 300 ezer néző látta

Amint a film ismertetőjében olvasható, a viszkis az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt, és aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit. Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője, míg rá nem jön, miben jó igazán. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel. A filmet 2017. november 23-án mutatták be Magyarországon, ahol hatalmas sikert aratott, az első hétvégén több, mint 65 ezer nézőt vonzott. 2018. január 18-án, pedig átlépte a 300 ezer mozinéző számot.

Az A Viszkis című produkciót január 26-án mutatják be a romániai filmszínházakban, azután majd megtekinthető lesz a Vándormozi szervezésében, működő mozikkal nem rendelkező településeken is.

Bemutató a Kultúrpalotában

Marosvásárhelyen január 30-ára két bemutató vetítést hirdetett meg a Vándormozi, amelyeken a történet ihletője, maga

Ambrus Attila is itt lesz, akivel a vetítések után közönségtalálkozón lehet majd találkozni. A két vetítés január 30-án, kedden 16.30-tól és 20.30-tól lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Jegyek válthatók január 23-tól a Kultúrpalota jegypénztáránál, valamint online a www.avandormozi.ro oldalon. A jegyár a Vándormozi szervezésében egységesen 30 lej. Minden vetítés esetében a jegyek fele a helyi jegyértékesítőknél vásárolható meg, a másik fele pedig online.

Fotó: IMDb

Viszkis a Jazzben is

Ugyanaznap még egy rendezvényen lehet találkozni az egykori hírhedt bankrablóval,

a Tabuk nélkül – kötetlen beszélgetés Ambrus Attilával című estre 20 órától várják az érdeklődőket a marosvásárhelyi Jazz&Blues Klubba.

Egy nem mindennapi ember szokatlanul érdekes életútját meséli el tabuk nélkül Ambrus Attila. 12 év jégkorong, 30 bankrablás, közel 200 millió rabolt forint, 13 év börtön és 1 kasszasikerű akciófilm, mely bemutatja életét. Ambrus Attila sokszínű életét osztja meg a hallgató közönséggel egy interaktív előadás keretén belül. Bárki bármit kérdezhet tőle tabuk nélkül.

Egy átfogó történetre kell számítani a nehéz gyerekkorától, a kalandos bankrablásokon át, a hasznosan eltöltött börtön éveken keresztül napjainkig.

Ez a történet egyszerre szól egy szülők nélküli gyerekről, egy kitartó székely hokisról, egy rendőrökkel packázó bankrablóról, és egy hétköznapokat megélt keramikusról.

Beszámol a Viszkis című film kulisszáiról, és arról, milyen érzés ma visszanéznie akkori karakterét. A közönséggel együtt keresi a hogyanokat és miérteket, egy rendhagyó előadás, beszélgetés keretein belül. Jegyek a helyszínen válthatók 15 lejért.

A Vándormoziról
A Vándormozi több cég és egyesület összefogásával jött létre, melynek célja, hogy olyan településekre is elvigye a mozi élményt, mint közösségi élményt, ahol nem működik mozi. A Taylor Projects KFT nemzetközi filmforgalmazó cégtől kapják a jogtiszta, Romániában besorolt filmeket, amelyeket a különböző régiókban lévő helyi egyesületek bevonásával igyekeznek a legtöbb településre elvinni. Amint a Kincsem című film iránti érdeklődés is bizonyította, ezzel a vetítési módszerrel is igény van a kistelepüléseken a magyar filmekre és a megtekintésükkel járó közösségi élményre. Az Erdélyből indult kezdeményezés partnerekre talált más régiókban is. Az avandormozi.ro honlapon lehet tájékozódni az aktuális vetítésekről, amelyen akár online is meg lehet vásárolni a jegyeket.

 

Fotó: IMDb

További helyszínek és időpontok:

január 23., kedd, 16:30 és 20:30 – Székelyudvarhely, Udvarhelyi Mozi (jegyelővétel: Mr. Music Zenebolt, Kossuth Lajos utca 3., és online)
január 24., szerda, 19:00 – Bukarest, Cinema City AFI Cotroceni (gála- és sajtóvetítés, csak meghívóval!)
január 25., csütörtök, 16:30 és 20:30 – Csíkcsicsó, Művelődési ház (jegyelővétel: Polgármesteri Hivatal és online )
január 26., péntek, 16:30 és 20:30 – Kézdivásárhely, Vígadó (jegyelővétel: a helyszínen és online)
január 27., szombat – Sepsiszentgyörgy*, Művész mozi (jegyelővétel: a helyszínen - *a Művész mozi szervezése)
január 28., vasárnap, 19:00 – Gyergyószentmiklós, Művelődési Központ (jegyelővétel: a helyszínen és online)
január 29., hétfő, 16:30 és 20:30 – Székelykeresztúr, Művelődési Ház (jegyelővétel: a Kulturális irodában és online)
január 30., kedd, 16:30 és 20:30 – Marosvásárhely, Kultúrpalota (jegyelővétel: a helyszínen és online)

Jegyár: A Vándormozi szervezésében egységesen 30 lej.
Minden vetítés esetében a jegyek fele a helyi jegyértékesítőknél vásárolható meg, a másik fele online www.avandormozi.ro oldalon.

Jegyek válthatóak:
Székelyudvarhelyen január 20, szombattól a Mr. Musicban
Más helyszínek esetében hétfőtől, január 22-től a jegyértékesítőknél
Online január 19., péntek 14 órától: a www.avandormozi.ro
A szervezők hozzáteszik, hogy a jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.