A szociális segélyben részesülők is segítenek a hóeltakarításban Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2018. január 19., 19:30

Kiveszik a részüket a hóeltakarításból a csíkszeredai szociális segélyezettek is, akiknek havonta a segély mértékétől függően legkevesebb 12 órát, legtöbb 59 órát közmunkával kell eltölteniük. Legutóbb is segítettek ellapátolni a havat a közterületekről.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Bíró Edittől, a csíkszeredai városháza szociális osztályának vezetőjétől megtudtuk, Csíkszeredában jelenleg

107 család jogosult szociális segélyre és közülük 113 személynek kell havonta közmunkát végeznie. Ezenkívül még 14 személy szintén közmunkát végez, havonta 39 órát, cserébe a szociális segély mellett a napi egy meleg ebédért, amelyet a szociális konyha biztosít számukra.

„A szociális segélyezettek egy önkormányzati határozatba foglalt terv alapján végzik a közmunkát az évszaknak megfelelően, télen például hóeltakarást is végeznek egy jól meghatározott program szerint” – magyarázta az osztályvezető. Ugyanakkor hozzátette,

szükség esetén azokat is behívhatják közmunkázni, akiknek a program szerint csak későbbi időpontban kellene teljesíteniük a megszabott óraszámot.

Ez történt például a legutóbbi nagy havazáskor is, akkor

több szociális segélyezettet is behívtak havat lapátolni.

Elsőként a városháza környékén kezdtek el dolgozni, ott biztosították, hogy lehessen megközelíteni a hivatalt, majd később más közterületeken is dolgoztak, ahová beosztották őket.

Havonta legkevesebb 12 óra közmunka

Az egyedülálló szociális segélyezettek, akik 142 lej havi támogatásban részesülnek 12 órát kötelesek ledolgozni. Ugyanakkor egy kilenctagú család esetében, akik 675 lej segélyt kapnak, a felnőtt munkaképes tagoknak, a támogatásért cserébe, 59 órát kell közmunkával eltölteniük.

Idéntől egyébként néhány órával kevesebbet kell közmunkázniuk a szociális segélyezetteknek, mert növekedett a minimálbér értéke, és emiatt a kötelezően ledolgozandó közmunka óraszáma is változott.

Tavaly például egy személy 16 órát közmunkázott, januártól négy órával kevesebbet kell a közért dolgoznia.