Kiállításokkal, könyvbemutatókkal ünneplik a Magyar Kultúra Napját Csíkszéken

R. Kiss Edit 2018. január 18., 21:53

Képzőművészeti kiállítás, fotókiállítás, nyílt nap és könyvbemutatók lesznek Csíkszéken a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A rendezvényeket Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezi.

Vida Gáborral is lehet találkozni a kultúra napja alkalmából Fotó: Pál Árpád

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc 1823-ban a Himnusz írását. A jeles nap tiszteletére a megyei önkormányzat és a főkonzulátus által Hon a hazában címmel szervezett rendezvénysorozat részeként péntek délután hat órától

Miklóssy Mária képzőművész Rejtett tartalom című kiállítása nyílik meg Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában.

Fotók és könyvek

Szintén pénteken Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kászon község polgármesteri hivatala egész estés programot szervez.

A kászonaltízi művelődési házban este hét órától fotókiállítást nyitnak meg, az Orbán Balázs nyomdokán a Gyimesek vidékén című tárlat anyagát a Gyimes-völgyében tavaly szervezett dokumentációs fotótábor anyagából válogatták.

A megnyitón kulturális műsorral lép fel a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulóinak csoportja. A rendezvényen bemutatja a forrásközpont kiadványait P. Buzogány Árpád művelődésszervező.

Közönségtalálkozó Vida Gáborral

„A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a magyar kultúra napja megünneplésére szervezett Hargita megyei programsorozatba, amely

alkalmat ad arra, hogy kiemelkedő értékeinkre, kultúránk neves személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem.

Idén kortárs magyar irodalmunk neves képviselője, Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője lesz a könyvtár előadótermében január 22-én, hétfőn 17 órától kezdődő irodalmi találkozó meghívottja” − közölte a könyvtár. „A kisjenői gyermekkor, az aradi internátus, a konzervgyári munka és a katonaság után a főhős eljut a kolozsvári egyetemre, és elkezdődik egy másik, egy új élet.

Az Egy dadogás története így lesz egy írói pályaképnek, egy térségnek és magának az önéletrajziságnak is a fantasztikus regénye

− írta Vida Gábor legújabb regényéről a cultura.hu kulturális magazin. A szerzővel Lövétei Lázár László beszélget a regény megírásáról, Erdélyről, magyarságtudatról.

Szintén hétfőn, 11 és 15 óra között nyílt napot tartanak a Hargita Megyei Kulturális Központban, Csíkszeredában, a Temesvári sugárút 4. szám alatt.